Vodostaj Drave

Autor maverick, Studeni 26, 2012, 16:34:08

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

miha

Citat: DIDAPATAK  u Siječanj 06, 2016, 09:56:23
..vodene stepenice..zašto ne..
..očito se klima promijenila..u kratkom periodu velike količine oborina..sva količina vode prođe( i čak napravi štete) a sutra ..panika..
..prije 20 godina sam imao priliku o toj i sličnim temama dugo razgovarati s nekoliko vrhunskih prirodoslovaca i poljoprivrednih ekonomista i jedan moj projekat im se jako svidio..
..ukratko..sistem brana i ustava koje bi održavale određeni vodostaj u slivnom području( i Drava i pritoke) ..bilo bi plovno(od Valpova do Našica,he,he)..kod velikih voda protok skoro otvoren i proizvodi struju a tijekom većeg dijela godine nivo vode bi omogućavao navodnjavanje polj.površina, uzgoj ribe i transport..a i turizam postaje jako interesantan..
..nažalost..u to vrijeme( i na još veću žalost i danas) političke strukture se nisu mogle ugraditi sa postotkom pa je sve ostalo na papiru..
..ovo ukratko..ako netko želi možemo opširnije..da ne maltretiramo one koji misle samo na danas  :stripii:
.. :baba:
i dobro da je ostalo ....na papiru ....

DIDAPATAK

..zašto to misliš Miha..pojasni mi..
..ja gledam vodenu površinu kao svako drugo zemljište/površinu samo u kubicima...kao što treba određeni plodored u ratarstvu tako treba i određeni postotak bijele ribe i predatora u vodi( plus   bilje,insekti,mikroorganizmi..),,ako se poveća broj kubnih metara( a radi se o milionima) automatski povećavamo riblji fond..pa odavno kukamo da se riba nema gdje mrijestiti, hraniti,zimovati...
..zamisli jednostavnu sliku... u centru Valpova Karašica na najvišem nivou(plus/minus pola metra)..svi ostali kanali puni..preliv za jake oborine..pa kolika bi količina ribe bila dostupna iz dvorišta, cijena ribolovnice smiješna..plus radna mjesta..
..ili da se otvori stari kanal ispod Josipovca.. :red_indian: bi parkira u bašči..doslovno  :ok:
..o kanalu Baranja(Belišće-Jagodnjak-Šećerana-Popovac-Draž-Batina ) je bilo razgovora na evropskom nivou..ali se lokalni nisu mogli ugraditi,he,he

miha

valpovo i belišće ja na takvom terenu da je dovoljna i manja količina kiše da se aktiviraju podzemne vode ...podrumi su na nekim djelovima valpova i belišća vrlo brzo pod vodom ....jedna akumulacija kakva se predviđa prilikom izgradnje vodne stepenice u petrjevcima ...dovelo bi do još veče količine podzemnih voda na ovom području ...osim toga naselja su se toliko približila vodama da se igubilo ono područje za poplavu ...i baš zato i dolazi do takvih problema što smo prirodi uzeli ono što nam ne pripada ....tako da ova priča sa karašicom u maximalnoj visini u centru Valpova  nebi bila baš dobra priča za kučanstva na tom terenu ....a za ribu bi bilo dovoljno da se napravi par zahvata VODOPRIVREDE I HRVATSKIH VODA sa odmuljivanjem kanala ...možda izgradnjom novih ili popravak postoječih repina ...i opet bi Drava zaživjela u svoj svojoj ljepoti ....

maverick

Te plus...svaka stepenica ustava ili bilo kakva slična regulacija toka zaustavlja ribu u nekim okvirima, nema mogucnosti prolaska osim da netko poribi umjetno takve destinacije. Nama bi bilo sasvim dovoljno da malo izvade pijeska i urede par kanala....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

rj

kume prave se "riblje staze" oko pregrade to je zakonom uređeno.... kao i prelazi za divljač na autoputevima... :takoje:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

ljuska

samo te riblje staze treba netko i održavati trebaš vidjeti ispod varaždina drava cijelom širinom pregrađena sa kamenom stepenicom nisam sad siguran ali mislim da ih ima desetak na par kilometara toka i normalno rijeka uništena a od kad je to napravljeno nitko nije ni pipnuo ništa

DIDAPATAK

... :clap2: :ok:..to se apsolutno slažem..s obojicom..i naravno da se kod svih zahvata mora voditi računa o podzemnim vodama...i sam početak svih zahvata bi trebao biti ono što su trebali raditi zadnjih 20-tak godina...a nisu...odmuljavanje,čišćenje i održavanje obala...
..ipak mislim da bi struka( ja nisam stručan  :dontknow:) mogla pronaći prostora koji bi se jednostavnim zahvatima mogli vratiti u staru funkciju poplavnog područja i mrijestilišta..recimo područje ispod Višnjevca i Josipovca..

maverick

Ljuska...kad budes u prilici ajd poslikaj nam to malo
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

pajdo77

Ma Dida tko će to raditi? Nisu u stanju od uskrsa bent napraviti u dužini od 150 metara tu kod mene a da ne pričam da su vrbe otišle desetak i više metara u dravu jer su nikle na tom blatu i pijesku koji se nanosi godinama. Nekad su to svake druge-treće godine znali posijeći i raskrčiti a sad ni to ne rade.

ljuska

Citat: maverick  u Siječanj 06, 2016, 17:48:22

pogledaj na googl maps ima 21 stepenica to ti je dio drave između varaždinskog jezera i jezera dubrava

ljuska

Citat: pajdo77  u Siječanj 06, 2016, 17:49:32
Ma Dida tko će to raditi? Nisu u stanju od uskrsa bent napraviti u dužini od 150 metara tu kod mene a da ne pričam da su vrbe otišle desetak i više metara u dravu jer su nikle na tom blatu i pijesku koji se nanosi godinama. Nekad su to svake druge-treće godine znali posijeći i raskrčiti a sad ni to ne rade.
baš tako prije desetak godina  ucrtana cesta obala čista sada niti ceste sve zaraslo koda je nekome u interesu da sve propadne

DIDAPATAK

..a čuj..neki koncesionar bi svakako pronašao računicu kroz korištenje obalnog pojasa..proizvodnja biomase,sijena,prirodnog gnojiva i sl..ovisno o visini ulaganja i na samu ribu i ribolov..samo kad ne bi naši političari bili veći katolik od Pape..pa traže 3245 papira za posaditi ili posjeći drvo..

maverick

Citat: ljuska  u Siječanj 06, 2016, 17:56:09
Citat: maverick  u Siječanj 06, 2016, 17:48:22

pogledaj na googl maps ima 21 stepenica to ti je dio drave između varaždinskog jezera i jezera dubrava

Sad gledao ponovno...pa tu nemozes čamcem preko tih kaskada  :sha:

šajzika

u par dana ide gore zA 2,5m  :stripii: :stripii: :stripii: :BangHead: :BangHead: :BangHead:
Audentes fortuna iuvat

alex7777

nadam se i dunav nesto se šuška  :clap2: