Pripreme za nadolazeču skupštinu Zajednice ribolovnih društava

Autor šime, Veljača 25, 2014, 15:07:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

šime

Ponukan,a imajuči u vidu mnoštvo međusobnih diskusija nas ribolovaca u svezi nadolazeće skupštine Zajednice ribolovnih društava,au svrhu poboljšanja rada isteotvaram ovu temu.Naime kroz mnoge razgovore (a ima ih podosta)smatrao sam da je možda trenutak da malo raspravimo o gore navedenoj temi.Odmah da naglasim da ova tema nije i ne bi trebala biti usmjerena protiv nikoga već prvenstveno za poboljšanje rada Zajednice ribolovnih društava.Kroz nebrojne razgovore stekao sam utisak,a uvjeren sam duboko da su se nagomilali veliki i ozbiljni problemi za sam rad i zastupanje interesa nas sportskih ribolovaca u Zajednici ribolovnih društava.Ujedno molim one ili onoga koji misle suprotno da se sada izjasne.Činjenica je da se u pecaroškim kuloarima svašta prepričava, a uvjeren sam da gdje ima dima ima i vatre mislim da je vrijeme i mjesto (za sada ) da otvorimo temu i sagledamo i raspravimo sve ono što bi trebalo iznijeti na skupštini Zajednice.Još jednom naglašavam a ponukan na potrebu promjena upozoravam na činjenicu da tema nije uperena protiv nikoga,a cilj je postavljanje i unapređenja zajednice ribolovnih društava na jedan znatni viši nivo.

maverick

Mozemo mozda pokusati sastaviti neku listu zahtjeva tu pa da malo prodiskutiramo o tome ako se Šime slaže , prije nego istrčimo pred njih
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

kawasaki

ako je izborna prijavite svoje kandidate za delegate u skupstinu

jer na samoj skupstini se nista nemoze rijesiti

treba uci u skupstinu i upravni odbor pa rditi na boljitku

na skupstini se moze postaviti pitanje u temi razno gdje ce se podici buka i nista vise

moze se potaknuti na razmisljanje
ali to nije sastanak niti tjelo na kojem se donose odluke, promjene o konkretnim stvarima i sl
Brzi od Bolena.

miha

na belišćanskoj skupštini na kojoj sam bio 16.2. nije se ništa posebno dogodilo a ni reklo .jedino što mi se nakako najviše svidjelo je molba g.Dimnjaševića da se svi skupimo i angažiramo sve raspoložive snage od saborskih zastupnika do najobičnijh ribiča da se rješi pitanje PRIVREDNIH RIBARA NA DUNAVU da je to stanje izmaklo konroli i da se ovako više nemože.eto to je bilo na sjednici u belišću .

raso

Dana 13.02.2014. godine održana je sjednica Zajednice ŠRD Osijek, na kojoj je donesena slijedeća odluka: DOZVOLJEN je dnevni ulov 4 (četiri) komada plemenite ribe isključivo na Dravi i Dunavu, i to do 5 (pet) kg po komadu. Na zatvorenim vodama (bajeri, Dunavci, Stara Drava) dozvoljen je 1 (jedan) komad plemenite ribe dnevno do 5 kg. Riba preko 5 kg smatra se maticom za mrijesćenje i mora se vratiti nazad u vodu.
Iz ovog izuzet je som, a odluka ide na odobrenje ministarstva i primjenjivala bi se od 01.01.2015.

šime

Evo na početku problem,naime neslažem se da skupština nije mjesto za riješavanje problema,naprotiv TO JE JEDAN OD NAČINA ZA POČETAK RIJEŠAVANJE PROBLEMA.A što se tiče Dotičnog gospodina koji traži podršku svih nas ribiča o zabrani djelovanja privrednih ribara,smatram tu izjavu  više nego licemjernu i u svrhu ulagivanja nama ribičima za izbore koji slijede.A ostali problemi (akoji su nastalisamim lošim radom i vođenjem zajednice) kao da ih nema ili se guraju pod tepih. Taj isti gospodin je trebao i morao ,ako nije mogao ili bolje znao kada je bila rasprava o djelovanju ribara uključiti  se aktivno, na način da digne glas protiv toga i u krajnjem slučaju pozvati na zakonom regulirani javni prosvjed, a na koji bih se odazvao vjerujem jako veliki broj ribiča.E sad treba gasiti vatru umjesto da ju je trebalo spriječiti.Nije samo to problem, nadam se da čemo se i ostalih stvari dotači tijekom raprave, a što znači i i materijalno ,finacijskog poslovanja Zajednice, blokade računa, ovrha, troškova reprezentacija,putnih naloga,vračanje novaca Evropskoj zajednici zbog navodnog nepravilnog trošenja sredstava i sl. E kada se takve i slične stvari stave u pravi smjer Zajednica i skupština (a skupština je najvišlje upravno tijelo svake udruge  i sve njene odluke ako su u skladu sa Statutom i zakonom su neosporive i obavezajuče su) i to je upravo mjesto gdje se zapučinju riješavati problemi. Ne treba i ne smijemo si dozvoliti da nijemo slušamo kojekakva izvješča i podizanjem ruku za, dozvolimo da se osobni intersi pojedinca ili pojedinaca  guraju ispred interesa sveukupne zajednice.Dečki moji razmislite jako dobro 4 godine rada ili nerada je jako puno vremena.

DIDAPATAK

..da oprostite na konkrevetnim idejama..i ..da se okanemo politikantstva i osobnih pretenzija(ne poznam aktere događanja)...ali sjaši kurta da uzjaši murta..
..a državne institucije nek odrade svoj posao,he,he..a svatko tko ima saznanja o krim. djelu to mora prijaviti..
..zašto ne bi mogla postojati samo jedna (možda tri- ravničarska, gorska, mediteranska)dozvola.....jer ne mogu pecati istovremeno na dva ili više mjesta(to znam iako sam imao kolac iz fizike), sa jasno opisanim alatima,količinama,lovostajima..
..odmah bi smanjili troškove(predcedneka,sl.vozača,putnih troškova i mobitela i svašta nešto..).
..zašto se ne bi mogla ustanoviti turistička dozvola(7-15 dana)..pogotovo na moru i ostalim turističkim područijima..
..možda obiteljska( na prezime.... otac,sin, kći, unuk..) jer ne mogu svi biti istovremeno na vodi..
..profesionalizirati ribočuvarsku službu(poput šumara) i drastično povećati kazne za propuste u radu ribočuvara.
..drastično povećati kazne za krivolov i vezati fin. kazne za oib ili jmbg..
.. :hi:
..ima još toga..sjetit ću se.

šime

Ma nema tu,  niti ima mjesta politikanstva,a ovo  o radu i učinkovitosti državnih organa je priča svima nama poznata.A ovo o poznavanju protagonista ove priče i zadovoljavanju osobnih interesa mislim (ako sam to dobro shvatio) nisi u pravu,a ovo što se tiče ovog prijedloga o vrstama ribolovnica je upravo dio onoga što treba možda mijenjati i primjenjivati.Upravo zato je otvorena mogučnost za uključivanje dobrih i kvalitetnih ideja,a ponavljam SVE U SVRHU BOLJEG I KVALITETNIJEG načina rada i zastupanja samih nas ribolovaca.Dečki jedini i pravi za riješavanje mogučih problema SU IZBORI

DIDAPATAK

..nisam mislio na tvoje osobne interese, nego ne poznam ni trenutnog predsjednika/e ni mogućeg kandidata/e..ni kurtu ni murtu,he,he..
..moglo bi se spojiti ribočuvarska služba(profesionalna) sa šumarskom službom..u opis posla dodati i ekološke aktivnosti( i ovlasti) a vjerovatno i netko u vodoprivredi u opisu posla ima i nadgledanje i održavanje vodotokova..
..znači..pravim sportskim ribolovcima i turistima(što ne bi bio zanemariv prihod) olakšati kretanje i korištenje voda..
..privredne(ako ih baš mora biti) strogo kontrolirati..
..a štetočine(tu mislim na one koji na bilo koji način uništavaju vode) i ribokradice 24 sata i 365 dana tjerati sa vode( i drastično kažnjavati)..
.. :hi:

Jožef1

U načelu se slažem sa DIDAPATKOM- znam kako me nitko ne pita- samo nemojte "jadne šumare" Pitate se zašto? Danima im ništa ne uđe u mrežu....  hmm, 4x4- sve pokupi  :ok: Evo krećem od sebe: uhvati li me netko bez dozvole- sam ću otići u zatvor  :hi:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

maverick

Ako bi se mene pitalo...ne znam da li bi kao prvu promjenu naveo smjenu sadasnje vlasti ili zabranu privrednih ribara...ali ajmo reci da bih prvo smjenio ove postojece....smanjio troskove za putovanja, alkohol, fisheve od ribe za poribljavanje i taj novac preusmjerio u ribočuvarsku službu i njenu usku suradnju s policijom.
Onda bih u svakom slučaju zabranio privredni ribolov...i siguran sam da ni to ni jednostavno uciniti ali za neku godinu ili maximalno tri, koje bi bile prijelazne apsolutno zabranio na svim rijekam u RH
Kao treće stavio bih rješenje poribljavanja, mislim da se previše resursa troši na zatvorene vode a jedna rijeka poput Drave apsolutno je zapuštena po tom pitanju, počevši od kanala koji su služili kao prirodna skrovišta i mrijestilišta do sustavnog poribljavanja.
I kao četvrto podigao bi vrlo visoko ljestvicu za ribolovna drusta i za korisnike voda...ugasio bih vecinu koja nema bar sto članova jer ovako na svako drustvo imamo jos nekoliko alkoholičara koji niti pecaju niti znaju za problematiku na otvorenim vodama, jer jednostavno vole da pijz i jedu besplatan fish...jednom riječju ...stoka....

Ono peto sto mnogi prizeljkuju a to je ujedinjenje i pjeftinjenje ribolovnih dozvola ...tu bih promjenio bas u suprotnom smjeru....posto ne bi bilo kradje od lokalnih i regionalnih lopova koji vode cijelu pricu....jos malo bi podigao cijenu ribolovnice...i sav taj novac preusmjerio u poribljavanje i ocuvanje..

Nadalje, zakon je takav kakav je, ali svakako bi netko trebao dati neki prijedlog o njegovoj izmjeni i krivolov okarakterisao kao krivicno djelo a ne prekrsaj, lovci su se tu lijepo poslozili ali njima je ipak malo lakse jer im je Čačić bio zvijezda vodilja ...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

šime

U velikom dijelu se u potpunosti slažem sa tvojim idejema,ono o poribljavanju kojekakvih zatvorenih voda naročito mi smeta.Naime Drava je u potpunosti zapuštena i gotovo"Prazna" od ribe.A što se tiče rukavaca za mrijest i to je jedan od zadataka da se očiste,primjerice jedno Haleševo je klasični primjer zapuštenosti i nemara,zapravo trebalo se odlučiti zadati si posla,pa u ovo vrijeme Europskih fondova vjerovatno postoji mogučnost izrade kvalitetnih programa i izvlačenje novca u  svrhu uređenja i otvoriti to isto Halaševo ribi za mrijest.Samo jbga treba se prihvatiti posla i raditi ,a ne gledati kako samo lovu sprašiti na dnevnice i papice.Ma nije mi jasno kako i zašto je utučena lova za jeddnu zatvorenu vodu,a mislim na Laslovo(neka mi ne zamjere)a nije rađen projekat otvaranja starih zapuštenih prirodnih mrijestilišta rijeke Drave.Eto još jeddna klasična priča nerada i nebrige i neprepoznavanja pravih problema.Dragi moji pecaroši koli ko znam uskoro će skupština a ima podosta nepoznanica,a koliko imam informacija(neznam koliko su točne) ,a govore to da je već dogovoreno TO DA OVA ISTA GARNITURA OSTAJE zajedno sa dosadašnjim predsjednikom .Naime neznam kada je točno skupština i tko je delegiran na nju ,ali upozoravam da ako tako bude da će se svi ovo problemi opet prolongirati naredne 4 godine,a to je puno vremena.Nemojmo pasivnošču i međusobnim koketiranjem da trebaju promjene na bolje već radom i konkretnim potezima to promijenimo.Molim sve one koji misle i smatraju ovo mojim privatnim ambicijama ili obračunom sa nekim od protagonista, da znaju da me niša od toga ne zanima .ali stojim svima na raspolaganju za BOLJE SUTRA.Budite uvjereni da mi ,ali sami mi ribolovci imamo velike i široke mogučnosti da si sami uređujemo,poribljhavamo,zaštičujemo,čuvamo i održavamo ipak NAŠE VODE.Ovo odgovorno tvrdim ali samo sa mlađim i kvalitetnijim vodstvom ma tko ono bilo,samo ove treba zamijeniti.Ma ima cijeli niz opravdanih razloga  za promjene.Ima dosta članova ribičkih društava koji zasigurno nisu niti približno upoznati sa problematikom koja je iza nas .Ma dečki može se napraviti puno puno bolje od dosadašnjeg.Dosta je novca u igri i jako puno ima članova ,za koje sam uvjeren da su voljni prihvatiti se bilo kojeg rada.Znam  da je to tako iz iskustva iz rada jedne udruge koju vodim , a vjerujte da smo zajedničkim i transparentnim radom napravili ČUDA.

Kugla

Susjed slažem se sa tobom u napisanom, ali hehe uvijek ima ali. Ako i ide povećanje cijene ribolovnice ok ali biti oprezan koliko je to ne smije se pretjerivati, i u svakom slučaju da svima vrijedi dozvola na svim otvorenim vodama. Što se tiče ribara nisam siguran da se može potpuno zabraniti, ali da se može adekvatno kontrolirati, smanjiti broj ribara i ona oka vratiti na 8x8 cm i tako dalje to sigurno.I naravno ograničiti mjesta na kojima se takav ribolov može raditi. Zabraniti organiziranje društava sa manje od 100 članova teško provedivo i zakonski, a u konačnici nije mjerilo da će društvo sa više članova biti učinkovitije od društva sa manjim brojem članova. Samo reda i rada i to je to, ovo sa ribočuvarskom službom stoji usmjeriti sredstva u njihov rada kako bi on bio učinkovitiji i na višoj razini.

umpahpah

Citat: šime  u Veljača 27, 2014, 09:16:42
U velikom dijelu se u potpunosti slažem sa tvojim idejema,ono o poribljavanju kojekakvih zatvorenih voda naročito mi smeta.Naime Drava je u potpunosti zapuštena i gotovo"Prazna" od ribe.A što se tiče rukavaca za mrijest i to je jedan od zadataka da se očiste,primjerice jedno Haleševo je klasični primjer zapuštenosti i nemara,zapravo trebalo se odlučiti zadati si posla,pa u ovo vrijeme Europskih fondova vjerovatno postoji mogučnost izrade kvalitetnih programa i izvlačenje novca u  svrhu uređenja i otvoriti to isto Halaševo ribi za mrijest.Samo jbga treba se prihvatiti posla i raditi ,a ne gledati kako samo lovu sprašiti na dnevnice i papice.Ma nije mi jasno kako i zašto je utučena lova za jeddnu zatvorenu vodu,a mislim na Laslovo(neka mi ne zamjere)a nije rađen projekat otvaranja starih zapuštenih prirodnih mrijestilišta rijeke Drave.Eto još jeddna klasična priča nerada i nebrige i neprepoznavanja pravih problema.Dragi moji pecaroši koli ko znam uskoro će skupština a ima podosta nepoznanica,a koliko imam informacija(neznam koliko su točne) ,a govore to da je već dogovoreno TO DA OVA ISTA GARNITURA OSTAJE zajedno sa dosadašnjim predsjednikom .Naime neznam kada je točno skupština i tko je delegiran na nju ,ali upozoravam da ako tako bude da će se svi ovo problemi opet prolongirati naredne 4 godine,a to je puno vremena.Nemojmo pasivnošču i međusobnim koketiranjem da trebaju promjene na bolje već radom i konkretnim potezima to promijenimo.Molim sve one koji misle i smatraju ovo mojim privatnim ambicijama ili obračunom sa nekim od protagonista, da znaju da me niša od toga ne zanima .ali stojim svima na raspolaganju za BOLJE SUTRA.Budite uvjereni da mi ,ali sami mi ribolovci imamo velike i široke mogučnosti da si sami uređujemo,poribljhavamo,zaštičujemo,čuvamo i održavamo ipak NAŠE VODE.Ovo odgovorno tvrdim ali samo sa mlađim i kvalitetnijim vodstvom ma tko ono bilo,samo ove treba zamijeniti.Ma ima cijeli niz opravdanih razloga  za promjene.Ima dosta članova ribičkih društava koji zasigurno nisu niti približno upoznati sa problematikom koja je iza nas .Ma dečki može se napraviti puno puno bolje od dosadašnjeg.Dosta je novca u igri i jako puno ima članova ,za koje sam uvjeren da su voljni prihvatiti se bilo kojeg rada.Znam  da je to tako iz iskustva iz rada jedne udruge koju vodim , a vjerujte da smo zajedničkim i transparentnim radom napravili ČUDA.
Za sve te rukavce i kanale je napravljena dokumentacija ali jebu zeleni!!! Ptice ovo ono kukci ovo ono etc!!! Mislim da je prošao projekat za staru Dravu B:Brdo i staru dravu visnjevac koju su zimus trebali spojiti sa drvaom i starom dravom josipovac al ne znam di zapelo????

šime

Dravu sa Sarvašom punom parom šibaju napravili čudesa , svaka čast.Vjerujem da su je već spojili kada sam zadnji puta bio ikopano bilo 3/4, rade mostove  i kanale ,a čujem da če bijelobrdsku Staru spojiti sa Dravom na 4km,tako da će dobiti vodu iz Dunava ali i iz Drave.Kada sam tamo bio nemoš vjerovati kolikim tempom i koliko mehanizacije i ljudstva ima.SUPER