Savjeti za kupnju prvog plovila

Autor maverick, Travanj 15, 2014, 21:17:00

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

Mozda i moze

Zato i trazim savjete jer brkam. Inace ne bih bio tu i postavljao pitanja.
Vozilo Sportage 2014  SUV 136 KS  (mislim da bi to moglo vuc nekakav camac)
Budget prema trenutnom stanju 4000 do max 5000 EUR sa mojim prvim servisom i provijerom...

Mozda i moze

Zasto kobilica i gaz stvaraju probleme (ok - odgovor je vec u pitanju) odnosno koliki gaz mogu imati takve istranke i koliki je to problem na rijekama.
Vidjao sam dosta i Tigar sharkova po dunavu i to mi se cini kao prilicno dobro rjesenje... dali je netko imao iskustva s njima ili ih ima?

Rap

0.25 do 0.30 te isti nije toliki problem jer na obalu izlaziš(sidriš se) bočno

kawasaki

Citat: Baja  u Studeni 11, 2019, 20:34:50
Zasto kobilica i gaz stvaraju probleme (ok - odgovor je vec u pitanju) odnosno koliki gaz mogu imati takve istranke i koliki je to problem na rijekama.
Vidjao sam dosta i Tigar sharkova po dunavu i to mi se cini kao prilicno dobro rjesenje... dali je netko imao iskustva s njima ili ih ima?
imas jedan shark u oglasu za 5000 e.
40 ks yamaha...
po meni super ponuda  :hi:
Brzi od Bolena.

Songoku

Pozdrav svima na forumu.

Nakon nekog vremena pala je odluka o kupovini prvog vlastitog plovila, međutim, nakon silnog čitanja po forumu i proučavanja ponude na tržištu nisam baš siguran što želim (plastika ili aluminij, koja snaga motora, itd.) pa evo pišem u nadi da bi mogao dobiti koji koristan savjet od vas iskusnih nautičara….

Uglavnom, namjena plovila bi bila za pecanje i povremene izlete s tročlanom obitelji na Savi. Iako živim i radim u Zagrebu, čamac bi držao kod roditelja - lokacija odmah pored rijeke Save 200 km od Zagreba. S obzirom na konfiguraciju terena (muljevite i kamene obale i nemogućnost vezova) ne bih planirao držati čamac na vodi osim preko ljeta kada je vodostaj koliko toliko stabilan i mogao bih ga fiksirati za nekakve bove. U ostala doba godine bih dolazio na vikend pecanja te ga spuštao u vodu subota ujutro i vadio nedjelja navečer.

Budget s kojim raspolažem je cca 6 - 6.5k EUR-a u što ulaze čamac, motor, prikolica. Veliku većinu vremena kada bih izlazio na pecanje bih pecao na terenima koji su unutar cca +-15 km od mjesta gdje bih držao čamac. Za potrebe kupanja i izleta bi taj radijus bio u domeni +-5km.

Imam mnogo nedoumica sto uopće tražiti i dali je uopće moguće nešto normalnije kupiti u budžetu kojim sam ograničen. Od plovila koje sam do sada gledao za oko su mi zapeli plastični čami tipa Primus lux 16 i 17, Tajmen, Big Foot i slično. Do sada sam u djetinjstvu pecao u drvenim 5m-tarskim čiklovima pogonjenim legendarnom Tomos 4-kom.

Volio bih savjete od vas  za sljedeće:

Iz vašeg iskustava i s obzirom na gore navedene potrebe jeli predloženi budžet dostatan za novi aluminijski čamac (nešto tipa 5m AluVu proizvoda bez previše šminke i konzola) koji bi se onda u prvih par godina pogonio gore navedenom obnovljenom Tomos četvorkom dok ne skupim ponovno novce za neki bolji motor (ovo mi se čini kao dugoročnija opcija od plastike) ili je za moje potrebe bolja opcija uzeti novi plastični čamac i motor jačine 15ks, koji bi se onda preko ljeta držao na vodi a ostatak godine spuštao za potrebe vikend pecanja?

Kolika je minimalna snaga motora potrebna da bi se mogle dosegnuti brzine od cca 30 km/h nizvodno za Tajmen, Primus lux 17 i slične čamce s dvije osobe prosječne težine 90 kg?

S obzirom da nisam dugo već pecao iz čamca koji su sve regulatorni zahtjevi (osim ribolovnih dozvola i ispita) koji se moraju ispoštovati prije nego mogu sjesti u čamac i voziti se - iz onog što sam uspio pročitati potrebo je registrirati/prepisati čamac (ovisno jeli kupljen novi ili polovni) te je potrebno imati dozvolu za voditelja brodice A kategorije ako idem na čamac manji od 7m i  motore manje od 15KW?? Što je s obveznim osiguranjem?

šajzika

Welcome
Zasad ne moras imat obavezno osiguranje ni za 15ks ni za 15kw tj 14.7~20ks.
Htjeli su uvesti i redovnu registraciju plovila ove  godine ali s tim kompletom ces isto biti izuzet.
Za pecanje i vozanje  ti je potrebna plovidbena  dozvola , upisan taj neki motoric u nju i ribolovna dozvola, ne znam kak stojite s zastavicom i revnosti policije oko iste posto je BiH blizu  (ako govorimo o mjestu Davor)
O prslucima i osobnoj zaštiti tijekom voznje ne bi komentirao .

Tajmen , primus 16  sigurno a mozda i 17 bi isli s 15ks nizvodni 30 s 2 covjeka.

Vjerujem da za te novce dobiješ i alu vu camac s prikolicom te da mozes dosta toga birat oko njega  no takav camac s t4 bi po meni osobno bila patnja voziti 15km na pecanje. 

Za te novce ima polovnih  kompleta da ti srce stane tako da ja ne bi bio gadljiv pa malo gledat oglase.
Javit ce se jos neko pametniji, ima savskih pecaroša na forumu a i iskusnih momaka :hi:

Audentes fortuna iuvat

ossa

Citat: Songoku  u Travanj 07, 2020, 22:27:23
Pozdrav svima na forumu.

Uglavnom, namjena plovila bi bila za pecanje i povremene izlete s tročlanom obitelji na Savi. Iako živim i radim u Zagrebu, čamac bi držao kod roditelja - lokacija odmah pored rijeke Save 200 km od Zagreba...

Budget s kojim raspolažem je cca 6 - 6.5k EUR-a u što ulaze čamac, motor, prikolica. Veliku većinu vremena kada bih izlazio na pecanje bih pecao na terenima koji su unutar cca +-15 km od mjesta gdje bih držao čamac. Za potrebe kupanja i izleta bi taj radijus bio u domeni +-5km.

Imam mnogo nedoumica sto uopće tražiti i dali je uopće moguće nešto normalnije kupiti u budžetu kojim sam ograničen. Od plovila koje sam do sada gledao za oko su mi zapeli plastični čami tipa Primus lux 16 i 17, Tajmen, Big Foot i slično. Do sada sam u djetinjstvu pecao u drvenim 5m-tarskim čiklovima pogonjenim legendarnom Tomos 4-kom.

Volio bih savjete od vas  za sljedeće:...

...Kolika je minimalna snaga motora potrebna da bi se mogle dosegnuti brzine od cca 30 km/h nizvodno za Tajmen, Primus lux 17 i slične čamce s dvije osobe prosječne težine 90 kg?

Mala pomoć:...

Primus 16 i honda 20

Tajmen i Musky 17 sa 20 hp...

Svi idu oko 40km/h sa 20hp 

Naidju krize, drukcije grize...

xhunter

Pozdrav svima,

naime, u potrazi sam za čamcem tipa primus, tajmen, big foot itd. Uz to trebam i motor cca 20-25 ks 4t.

Nije mi bitno hoce to ići 30 ili 50 na sat, radius kretanja je Drava Osijek do Ušća ili Petrijevaca, svrha ribolov 1-2 čovjeka..

Raspitao sam se za cijene novih kod naših ‘distributera’ i cijene otprilike znam, tajmen bilje 16.000kn, primus 17 Ikica 19.000, big foot tu nema distributera... motori 20 ks honda, yamaha, mercuri od 22-26.000 kn

Je li netko uvozio sam u svojoj režiji iz srbije jer ne mogu stupit s njima u kontakt, nisu nikad čuli nitko za mail i ima li tko kakav kontakt za cijenu ‘preko’ navedenih modela sa ili bez pdv-a.

I nisu mi jasne cijene u oglasu za komplete ovih gore, u rangu su novih u trgovini. Jel to cijena ako prođe prođe ili je to što je stariji čamac to je i skuplji, ne razumijem baš taj dio...

I ako ima netko nešto ili zna netko nekog da prodaje čamac gore u opisu do cca 25-30.000 kn, ako je cijena preko, onda kupujem novo za 40...

Očekujem kritiku ili sugestiju jer nisam na ovom terenu baš ‘doma’

Hvala

ossa

Skoro sam uzeo plastikaner, primus, za dva čoveka ti je 17 ok, možda najbolja od navedenih... koliko znam najbolje je da uzmeš kod distributera.
Naidju krize, drukcije grize...

SMT

Citat: xhunter  u Srpanj 07, 2020, 14:14:46
Pozdrav svima,

naime, u potrazi sam za čamcem tipa primus, tajmen, big foot itd. Uz to trebam i motor cca 20-25 ks 4t.

Nije mi bitno hoce to ići 30 ili 50 na sat, radius kretanja je Drava Osijek do Ušća ili Petrijevaca, svrha ribolov 1-2 čovjeka..

Raspitao sam se za cijene novih kod naših ‘distributera’ i cijene otprilike znam, tajmen bilje 16.000kn, primus 17 Ikica 19.000, big foot tu nema distributera... motori 20 ks honda, yamaha, mercuri od 22-26.000 kn

Je li netko uvozio sam u svojoj režiji iz srbije jer ne mogu stupit s njima u kontakt, nisu nikad čuli nitko za mail i ima li tko kakav kontakt za cijenu ‘preko’ navedenih modela sa ili bez pdv-a.

I nisu mi jasne cijene u oglasu za komplete ovih gore, u rangu su novih u trgovini. Jel to cijena ako prođe prođe ili je to što je stariji čamac to je i skuplji, ne razumijem baš taj dio...

I ako ima netko nešto ili zna netko nekog da prodaje čamac gore u opisu do cca 25-30.000 kn, ako je cijena preko, onda kupujem novo za 40...

Očekujem kritiku ili sugestiju jer nisam na ovom terenu baš ‘doma’

Hvala

Meni to u HR deluje prilično skupo za te camce ako ja to dobro računam... Kontakt za Tajmena ti je 064 652 1403 firma Nautic plast... Kontakt za BF ti je 021 893 474, firma Elko(ako te to bas bude zanimalo, daću ti gazdin broj)... Za primus ne znam, mora biti na netu... Mislim da oni imaju sve propratne papire za uvoz u Hr i znam cene otprilike za ta dva modela kod nas... Pa na to dodaj carinu ili porez, šta već ide, pa vidi da li ti se to isplati...

Oko izbora čamca najbolje da prodjes kroz teme o sva tri... Sada ti to nije bitno, koliko ide, koliko je stabilan, koliko ljudi, itd, nisu to isti čamci... Ali vremenom će ti postati bitno, itekako... Od Os do Ušća ima da se vozi...

Imaš cirka 100-120 km do NS pod uslovom da su granice otvorene... Sva tri proizvodjaca su ti tamo, za takvu stvar vredi da ih obidjes, naravno ako ima matematike oko uvoza... Ako već ideš u Nautic plast pogledaj i tarpuna 535 ako “gadjas” 20 -25ks... Ja mislim da je to sa novom Yamahom 25ks(56 kg -efi) vrlo dobra kombinacija, da ne “guši” jedno drugo...  uz to izgleda vrlo moderno u odnosu na 3 spomenuta modela... Vrlo je bitno da su camac i motor jedno za drugo...

Ipak moraš neku matematiku napraviti, budzet sopstveni... Okvirnu... To će ti mnogo toga samoga reci...

Srećna kupovina i bistro :hi:

xhunter

SMT koliko je cijena tajmena kod vas? Okvirno imam info da je nekih 1400€. Računam da je to cijena za izvoz, odnosno bez carine i poreza. Primus 17 lux 2000€..

Kod nas su cijene polovnih dosta visoke, vjerojatno je problem što tražim u sezoni...
Pare sam gore napisao koje su, nisam cicija, al nisam baš ni veslo pojeo.. :-)

3500-4000€ dam za rabljeni sa motorom, a sve što je preko toga ne kupujem rabljeni, nego novi za cca 5-5.500€...

Vozne osobine za tajmena i priusa su ok sa 20 konja... probao, zadovoljan...

SMT

Stvar je tajminga i dogovora... Mislim da je 1600€... Ali je zimi jeftiniji verovatno... Ako si probao i zadovoljan si sa time, onda ti preostaje lakši deo...

Poredjenja radi da imaš, moj drugar prodaje Tajmena i tohatsu 20 ks godinu stara kombinacija za 4000€... Drugi je kupio Tajmena i hondu 20 ks 2015 god za 3500€ u odličnom stanju

Tarpon 535 je 2400 i sad ne znam koliko nova yamaha ali blizu toga tvog navedenoga, čini mi se... Meni je to nešto sto bih kupio, recimo... Ako pričamo o manjim čamcima...

maverick

Citat: xhunter  u Srpanj 07, 2020, 15:08:38
SMT koliko je cijena tajmena kod vas? Okvirno imam info da je nekih 1400€. Računam da je to cijena za izvoz, odnosno bez carine i poreza. Primus 17 lux 2000€..

Kod nas su cijene polovnih dosta visoke, vjerojatno je problem što tražim u sezoni...
Pare sam gore napisao koje su, nisam cicija, al nisam baš ni veslo pojeo.. :-)

3500-4000€ dam za rabljeni sa motorom, a sve što je preko toga ne kupujem rabljeni, nego novi za cca 5-5.500€...

Vozne osobine za tajmena i priusa su ok sa 20 konja... probao, zadovoljan...
Uvozili su i tajmena i big foota..izadje te negdje oko 2000 eura tu...otprilike nemoj me sad drzati za koju stotinu kuna. Ako imas prikolicu , volje neke od njih mozes uvesti sam a neke ne mozes jer ce te proizvodac uputiti na zastupnika kod nas...
Što se tice cijene polovnih čamca...da...drze cijenu svakako....Ti ipak gledas motor i gol čamac...mada na trzistu ima svega ta roba ipak najmanje drzi cijenu i neki su opremili s poprilično dosta novaca...ako uzmes da skare i tenda za takav top čamca s kvalitetnim nautičkim platnom prelazi 100 eura vrlo lako dodjes do cifre da oprema kosta skuplje nego tih 200 kilograma plastike koju kupimo...Ali tu sam odlucujes...sam biras....
Ovdje imas i dosta likova koji su sami uvozili pa ce ti se netko vec javiti s ponekim savjetom oko tih sitnica  :icon_thumright:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Gogica

Pozdrav svima,

Citam forum vec jedno godinu dana na dnevnoj bazi ali eto prvi put nesto pisem :)

Kupujem camac od proslog ljeta, javio sam se Mavericku i po njegovom savjetu sam se odlucio za tajmena. Kontaktirao sam gospodina Djoleta iz firme nautic plast te zapoceo narudzbu camca. Dobio sam obavijest da ima u HRV zastupnik ali mi se osobno nije svidjela ideja jer mislim da je marza previsoka pa sam se odlucio sam otic u Srbiju po camac. Da skratim pricu nakon jedno 30 poziva i 10 odgoda napokon sam prije mjesec dana odustao od camca i kupio primus 16lux po kojeg trebam ici sljedeci tjedan (nzn dal cu to moc zbog korone ali se nadam da cu  ga valjda nekako uspjet dovest). Znam da je gospodin Djole sa puno ljudi ovdje prijatelj i jasno mi je da je i razvijao novi camac, da je bila korona i selidba pogona ali moram reci da je ispao maksimalno nekorektan/neprofesionalan i sigurno ga nebi preporucio nikad nikome. Nekako mi je glupo da mi je to prvi post i da ovo pricam ali eto nebi htio da netko ceka kao ja toliko dugo za nista.

Koliko sam gledao sve te camce i pricao sa ljudima koji su ih uvezli (tajmen,primus,tandem,aqualux) to ispadne kako je Maverick rekao, oko 2tisuce eura u Hrvatskoj. Mene trenutno skuplje posto sad vjerojatno necu moc ici sam pa ako netko slucajno ide sa prikolicom iz tog smjera nek sa javi za lake novce :)

Jos bi samo htio rec da ste zakon za svakodnevno citaje uz kavicu/pivicu i da se uz Vas stvarno da naucit svasta  :notworthy:

Goran

Smithwick maniac

Ako Tajmen sa osobnim uvozom ( plaćanjem carine, pdv-a, dovozom i sve što ide uz to) izađe 2 000 eura a kod Brstila u Bilju je 16 000 kn kako je napisao xhunter...
Gdje je tu računica ići po čamac i dogovarat za isti uz sve popratne glavobolje ako je razlika u 1000 kn?
Strast...vrlina koja ne poznaje svjetlucanje mjeseca ni oscilacije vodostaja...