ELEKTRO PENTE

Autor mossi, Prosinac 13, 2012, 16:05:57

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Gremlin

Ma ja sam skoro pa "presekao"...

Svakako Motorguide zbog veze sa Lowrance-om, ostaje još samo da vidim koji model i jačina...
Zvao sam da se raspitam, ali i Motorguide-u je nešto usporila isporuka...

Punjenje mi nije problem, na marini svaki čamac ima priključak za struju...

:occasion14:

maverick

Vratimo se na taj hebeni troling motor  :stripii: :stripii: Kad god to napises mene nesto zasvrbi tu oko srca...tu inace drzim lovu  :stripii: sta koji...akumulator...punjenje...sta kako :sha:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Gremlin

Ajmo u trolling motor temu, prebaci ovo ?
Imam i ja dosta nedoumica...

:sha:

Gremlin

Citat: maverick  u Studeni 08, 2021, 21:25:53
Vratimo se na taj hebeni troling motor  :stripii: :stripii: Kad god to napises mene nesto zasvrbi tu oko srca...tu inace drzim lovu  :stripii: sta koji...akumulator...punjenje...sta kako :sha:

Vratimo se, ali kod mene je sve manje-više izdefinisano...

Idem na model MotoGuide Xi3, 55 Lb, 54" dužina osovine...naravno umreženo sa Lowrance-om preko NMEA mreže

Ima za sada više "opcija":

- zvančni distributer za Mercury i MotorGuide "Inteh" - niko se ne javlja na telefon danima.

- zvanični distributer za Mercury i MotorGuide broj 2 - čekamo odgovor da li imaju na lageru, rok isporuke i cenu, obećana je najpovoljnija cena.

- nezvanični distributer koji može da nabavi za 1800 Eura motor i ugradi ga za još malo para, bio sam na njegovom čamcu i to sve radi perfektno, umreženo sa Lowrance HDS-12. Čovek se razume, u materiji je, plus je ribolovac i kapira sve šta i kako. Ugradio je nekoliko motora do sada.

Pitanje baterija stoji otvoreno - klasične ili litijumske ???

Klasične teške kao đavo, nisu preskupe, vek trajanja kako zapadne.
Litijumske skupe kao otrov, lagane kao perce 100 Ah - 5 kg, trajnost navodno 10 godina.

Pošto znaš sa nautičkih foruma ko je Pera Garmin, e on će da bude glavni konsultant po tom pitanju, i to odmah sutra ujutro - gotov je.

Nekakave litijumske mogu da se nabave ovde za oko 500+ Eura sa punjačem, ali još ne znam sve o tome, mada mi čovek kaže da je već ugrađivao, između ostalog i u svoj čamac i da sve radi savršeno. 

https://www.kupujemprodajem.com//plovni-objekti/delovi-i-oprema/12v-100ah-elektricna-penta-Camac-marine-litijumska-baterija/oglas/98834321

Pored baterije, treba i "brza ploča" za skidanje motora van sezone...malo džekova, kablova, šrafova, plus kad motor stigne da čika Kempi navari jedan lep držač da ne bušimo direktno u čamac, da ga ne boli  :stripii:

Eto toliko za sada...

maverick

Na kraju kako god okrenes ta priča zavrsi izmedju 2000 i 2500 eura....i jos nemam struju na flosu...ili bar ne u ovom trenu dok ne dobijem mijesto na nekom vezu koji cekam....Tu brzu plocu za skidanje...jbg to treba skidati svaki dan...inace bi kod mene otisao dok si rekao keks ...Meni se sve vise svidja opcija da taj troling motor uopce ne bude elketro vec mala yamaha 2,3 ili 4 ks koja kosta duplo i vise od ove price...nema ravnanja po gps u ali jbg ...to da sad nosam akumulator na punjenje ...ne znam...Mada i tu malu yamahu bih morao skidati s čamca ...nisam pametan i dalje
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

im84

Jbga sad, ovo sa GPS-om je bas HC verzija. Odradis si voznju klasicnim motorom kako bi htio da ides, snimis rutu na mapi, i klik. Odradis brzinu koju zelis, i samo sjedis i on sam ide. Kao da si sam ubacio tracnice, nakon toga sjednes u vlak koji sam ide.
#foxrage
#fox_rage_fishing

Gremlin

Ma da, oko 2500+ dođe ta zabava...

Moram da priznam da mi se sviđa, posebno sidrenje, trolling po zadanoj ruti, plus puštanje metar po metar.

Baterije ću nadam se izdefinisati za par dana sa Perom Garminom kao najreferentnijim Grunfom za brodsku elektroniku.

Onda ostaje muka nabaviti sve to, i par dana za instalaciju.

Rap

Citat: Gremlin  u Studeni 08, 2021, 22:14:13
Citat: maverick  u Studeni 08, 2021, 21:25:53

Vratimo se, ali kod mene je sve manje-više izdefinisano...

Idem na model MotoGuide Xi3, 55 Lb, 54" dužina osovine...naravno umreženo sa Lowrance-om preko NMEA mreže

Ima za sada više "opcija":

- zvančni distributer za Mercury i MotorGuide "Inteh" - niko se ne javlja na telefon danima.

- zvanični distributer za Mercury i MotorGuide broj 2 - čekamo odgovor da li imaju na lageru, rok isporuke i cenu, obećana je najpovoljnija cena.

- nezvanični distributer koji može da nabavi za 1800 Eura motor i ugradi ga za još malo para, bio sam na njegovom čamcu i to sve radi perfektno, umreženo sa Lowrance HDS-12. Čovek se razume, u materiji je, plus je ribolovac i kapira sve šta i kako. Ugradio je nekoliko motora do sada.

Pitanje baterija stoji otvoreno - klasične ili litijumske ???

Klasične teške kao đavo, nisu preskupe, vek trajanja kako zapadne.
Litijumske skupe kao otrov, lagane kao perce 100 Ah - 5 kg, trajnost navodno 10 godina.

Pošto znaš sa nautičkih foruma ko je Pera Garmin, e on će da bude glavni konsultant po tom pitanju, i to odmah sutra ujutro - gotov je.

Nekakave litijumske mogu da se nabave ovde za oko 500+ Eura sa punjačem, ali još ne znam sve o tome, mada mi čovek kaže da je već ugrađivao, između ostalog i u svoj čamac i da sve radi savršeno. 

https://www.kupujemprodajem.com//plovni-objekti/delovi-i-oprema/12v-100ah-elektricna-penta-Camac-marine-litijumska-baterija/oglas/98834321

Pored baterije, treba i "brza ploča" za skidanje motora van sezone...malo džekova, kablova, šrafova, plus kad motor stigne da čika Kempi navari jedan lep držač da ne bušimo direktno u čamac, da ga ne boli  :stripii:

Eto toliko za sada...

Imas li podatak koliko bi izdrzala jedna baterija od 100Ah pri vertikalisanju?

Gremlin

Kaže mi "nezvanični" distributer da njemu izdrži dva dana baterija od 130 Ah, s tim što se on uglavnom "sidri", a ima veliki i težak čamac, Evinrude 130 ks - mislim da mu je MotorGuide Xi5, jači model.

A upravo sada stiže odgovor od Pere Garmina, prenosim u celini:

Gremline,

što se tiče LFP baterija mogu samo da prenesem ono što su nas učili iz Victrona:

Mnogo bolje trpe punjenje i pražnjenje, posebno većim strujama u odnosu na klasične
    Mnogo se brže pune do max kapaciteta
    Možeš da ih prazniš bezbedno i do 90% kapaciteta bez gubitka istog (to je do 50% kod običnih)
    Sretni su kad su na 40-60% napunjenosti, obični su sredni tek kad su 100% napunjeni
    Težina je jasna prednost, ali i mnogo više ciklusa punjenja i pražnjenja (i do 10x) u odnosu na standardne

Sve češće ovde ugrađujemo LFP zamene za standardne house banke, dobijajući mnogo više korisne energije u mnogo manje prostora, plus sve ovo gore navedeno.

Videh na netu da MotorGuide Xi# maksimalno može da povuče 52A, znači da će verovatno da radi na manje od pola toga, što mnogo zavisi od uslova na vodi i kako ga koristiš.

Šta kupiti? Šta god ima tu da se nabavi...

Gremlin

Šta ima od tih Litijumskih baterija u Hrvatskoj da se kupi ?

:sha:

Rap

Gogica

Taj sam i ja gledao uzet ali nema taj neki bms (battery management service). Kazu da je to dosta bitno za te baterije da se ne bi dogodio neki rostilj.
Ti solar ducani su dosta jeftini u odnosu na cijene koje vidim po webu. Mislim da cu sutra do njih na velesajam vidit sta oni preporucuju od svojih proizvoda.

Isto tako jedan mali disclaimer. Minn kota na svojim stranicama kaze da se mogu koristit litijske baterije ali da su njihovi trolling motori dizajnirani za obicne/agm i gel baterije. Litijske baterije mogu davat vecu voltazu na duze periode vremena od obicnih baterija. Kazu da ce se ostetit motor ako radi dugo iznad 85%

Sent from my SM-G986B using Tapatalk

Gremlin

Ova cena u HR deluje predobro i prepovoljno da bi bila realna, sad sam našao ovu cenu:

https://www.europe-solarstore.com/batteries/battery-type/lithium-ion/victron-lifepo-battery-12-8v-100ah-smart.html

Inače Victron je TOP proizvođač brodske elektronike...

EDIT:

Ova od 200 Ah ima BMS, a košta svega 585 Eura...

https://solarno.hr/katalog/proizvod/LiFePO4-20/lifepo4-battery-128v200ah-sa-bms

Ista takva košta 2000 Eura

https://www.europe-solarstore.com/batteries/battery-type/lithium-ion/victron-lifepo-battery-12-8v-200ah-smart.html

I ko je sad tu lud, da li je u pitanju neka greška ???

Gogica

Pitat cu ih sutra :)

Sent from my SM-G986B using Tapatalk

Harley

Kod ovih sam kupovao neke stvari i mislim da su jedni od boljih u HR za aku .

https://solarno.hr/katalog/44/litij-ion-lifepo4-akumulatori/
Living your dreams, do not dream the life