Bio/la sam na pecanju

Autor jura, Studeni 17, 2012, 09:12:13

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

Debeli šef

10+ godina šamaram te gumice po dunavu i do sada sam ulovio 2 soma. jednog degeneričnog, od metar i pol i jedva 5-6 kila i jednog od 2kg koji je dobio gumicu u usta na jedva pola metra dubine. uopće mi nije jasno.  :no:

rj

ebaiga nisi imao sreće ...ja godišnje redovito ulovim 5-10 somova dok ganjam smuđa..
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

SMT

Citat: rj  u Studeni 05, 2018, 19:58:19
ebaiga nisi imao sreće ...ja godišnje redovito ulovim 5-10 somova dok ganjam smuđa..

Ljudino,

Evo nešto Josip već odgovorio...

Meni ostalo nejasno da li ti som ne dolazi na smudjevskim mestima ili ti gumice ne love soma?

Stepa

Malo sreća malo i broj izlazaka, sa tobom se samo rijetki mogu mjeriti po broju izlazaka :pirate:
Samo lijen čovjek ne može ulovit ribu

rj

Citat: Stepa  u Studeni 05, 2018, 20:08:36
Malo sreća malo i broj izlazaka, sa tobom se samo rijetki mogu mjeriti po broju izlazaka :pirate:

ne ljubomoriši  :stripii:

maverick

Koliko poznam šefa i koliko poznam njegove navike ...ustvari nekad kad prodjem...vidim ga na odredjenim mjestima...stara smudjaroska jig skola...kako Ivandija...jigaroši...kizići tako i on, mozda se varam ali tako ga ja vidim...iskljuciva smudjaroška mjesta bez nekih velikih izleta sa super teskom artiljerijom, jos pri tom nije sklon nikakvim haklaroškim metodama kojima se dosta njih koristi u novije vrijeme pa i od tuda velika vecina ulovljene ribe i jeste smudj..Čisto pogled iz mog kuta gledanja ... :ok:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Debeli šef

ma je, isključivo smuđaroška mjesta, ali ipak, na 150-200 i više izlazaka godišnje, puta 10 godina, imam dva soma.  :icon_scratch:
ma nije nešto bitno, ne vijam ga ja ciljano, niti sam se uključio u ovo ludilo vertikale i glavinjara, jer ga toliko volim. samo mi čudno. na 1500 izlazaka, od toga 80% ostanem u mrak, 2 soma.
većinom lovim na orke od 9 cm, glave 20-30-40 grama u 80% situacija, deblje u panjevima, ali kratko jer godine ne daju... ništa ekstra.

a dobro, ulovio sam onog od 70 kila, što ga brod žvaknio elisom pa isplivao na površinu.  :glasses9:

alex7777

ja sam zadnjeg soma uhvatio na orku 10cm  10.5kg 2005 02 10 i ni da bi vise  :stripii: desava se  :icon_scratch:

maverick

Meni je takav skor na Dravi, som ili dva na smudjevskim pozicijama....jig ili vobler ne bitno i to kroz cijelu sezonu. Ne vertikališem po sred rijeke, ne grabuljam glavinjarama pa od tud i takav rezultat...Mislim da se unazad dvije ili tri godine kako je ta vertikala postala popularna, poznata ili korištena metoda izlovilo brdo somova...Često ovih dana čujem kako se po čamcu ulovilo ovu godinu tona sometine...Puno je to bez obzira na način kojim su ulovljeni...i sigurno će to utjecati na populaciju soma...e sad da li je to loše...ne znam, da li će možda biti više ribe ...ne znam ni to, ali da se vise nema kome prodati som niti kod nas niti s Apatinske strane..to definitivno...svi su puni. Karikiram malo ali nije daleko od istine...
Danima smo raspravljali o ribarima, o strujarošima....prosvjedovali smo...svi su nam smetali...Danas..dok ide som..dok se troškovi "pokrivaju" nikom ništa ne smeta....Valjda će imati svi primjedbe kad se prebacimo na smuđa a ulovi financijski ne budu odgovarali ovom trenutnom stanju sa sometinom....Ali ajd...šupaka i licemjera je uvijek bilo a biti će ih još i više....Nije ni taj Dunav izvor koji neće presušiti...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

šajzika

Bravo za post. Sad nista ne smeta.
Inace bi se osvrnio za soma i gumu,.na istom mjestu sam dobio soma 4kg na gumu i smudja. Inace stepenica prijelaz , neki recimo smudjevski teritorij
Necu puno pametovat jer sam ipak laik i pocetnik a o Dunavu neznam ni D  ali jel moguce  da je godina soma?
Prenamnozio se, veliki broj , hvatao sam i malih , svega je bilo
Audentes fortuna iuvat

maverick

Ne mislim da je godina soma, mislim da je godina tehnike za lov soma i usko povezana s niskim vodostajem i koncentracijom ribe u samom koritu...Normalno da se dobije som na takvom mjestu..ja kad muvam...često na Dravi znam uloviti po par komada sitnijih na kedera ...ali mislim da je to neuporedivo sa somom kao ozbiljnom i velikom ribom...i onog zadnjeg na Dravi sam ulovio na gumicu umjesto voblera u nekom plićaku...Kad zabaciš stotine puta uvijek se moze dogoditi nesto sto odskače od neke rutine...A što se tiče kmečanja...čekaj samo još koji dan...javiće se šupci i meraklije redom kako bude som prestajao raditi... :stripii:

rj

Citat: maverick  u Studeni 07, 2018, 07:31:27
Meni je takav skor na Dravi, som ili dva na smudjevskim pozicijama....jig ili vobler ne bitno i to kroz cijelu sezonu. Ne vertikališem po sred rijeke, ne grabuljam glavinjarama pa od tud i takav rezultat...Mislim da se unazad dvije ili tri godine kako je ta vertikala postala popularna, poznata ili korištena metoda izlovilo brdo somova...Često ovih dana čujem kako se po čamcu ulovilo ovu godinu tona sometine...Puno je to bez obzira na način kojim su ulovljeni...i sigurno će to utjecati na populaciju soma...e sad da li je to loše...ne znam, da li će možda biti više ribe ...ne znam ni to, ali da se vise nema kome prodati som niti kod nas niti s Apatinske strane..to definitivno...svi su puni. Karikiram malo ali nije daleko od istine...
Danima smo raspravljali o ribarima, o strujarošima....prosvjedovali smo...svi su nam smetali...Danas..dok ide som..dok se troškovi "pokrivaju" nikom ništa ne smeta....Valjda će imati svi primjedbe kad se prebacimo na smuđa a ulovi financijski ne budu odgovarali ovom trenutnom stanju sa sometinom....Ali ajd...šupaka i licemjera je uvijek bilo a biti će ih još i više....Nije ni taj Dunav izvor koji neće presušiti...

ebaiga kume davno sam ti govorio da mi sa štapovima nismo ništ bolji od strujaroša...mreža ...još nisam upoznao ribolovca koji je "nabo smuđa" ( 5-10kom) da se spakovao i otišao kući ..uvjek se traži šesti ili jedanesti

retfala

Ja mislim da je takva izlov soma dobar za riblji fond...nismo opce bili svjesni koliko ga ima.

maverick

Slažem se u potpunosti, nisam ni ja uvijek činio dobra djela na vodi, valjda čovjek mora sam sa sobom prevazići tu granicu. Uvijek mi nekako nadjemo opravdanje samo za sebe, a druge smo u stanju osudjivati i za najmanju sitnicu. Danas s nekim odmakom, totalno drukčije gledam na sve ali ni to neće promjeniti baš ništa....jer i ja danas imam primjedbe na mnoge, ali ...sta imam od toga da prozivam...
A to da li je dobro ...napisah gore da neznam...moguće je da će biti više ribe...mada kad se osvrnemo, nikad nije bilo dobro kad su ljudi regulirali neku prirodnu ravnotežu...ali vidicemo i to za godinu dvije

joker

Priroda se sama regulira.ako ima puno soma onda vjerovatno ima i puno jela za njega.tako je i za sve u prirodi.uvijek postoji balans predator-plijen.a kada se tu covijek umijesa u taj balans nema srece.a onda su nam svi krivi.
prije su zene kuhale kao moja mama a danas piju kao moj tata