bučkanjem na soma

Autor miha, Prosinac 25, 2012, 19:28:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Slaven

mani se ti bučke pogotovo sad, imaš tamo dobrih pješčanih sprudova, povratnih tokova, mješunga vode i prelaza, vobler, lagana glava silikon i polako, ako neće naveče onda ujutro, ako neće ujutro onda u podne, a još i čamac imaš, ako neče nikako od navedenog onda špijunaža :laughing7:

Kugla

Dobro kažeš Slavene, al Selva se nešto pokvarila pa ne možemo otkloniti tj, ustanoviti što je, neka sitnica izgleda hebe pa sam sad trenutno opet osuđen na obalu.  :grave:

silure

nema svrhe buckati kada vodi opada drastocno temperatura iz dana u dan...jednostavno som nije aktivan...a sto se zimovnika tice ako mu se hrana prezentira pred usta tada bucka nije potrebna...bucka se koristi kada se som intenzivno hrani i napada sve sto vibrira a svi znamo kada to pocinje o zavrsava

Kugla

Silure ja neznam pa pitam, a zar se sad pred zimu ne hrani intenzivno? Vjerujem manje nego u proljeće, ali prije tjedan dva se hvatalo somića i somova redovno zar ne.

silure

hranio se do prije 2-3 tjedna...samo je razlika kada se krece za hranom i kada je u lovu i kada predosjeca zimu i opada mu metabolizam...pred zimu ga nece isprovocirati prackanje jedne ribe...nego rado vreba gje su jata ribe a opet ne pre daleko od zimovnika....jednostavno receno...zahladi voda i zivcane stanice mu se umire toliko da ga je gotovo nemoguce isprovocirati npr buckom da ga se pokrene u lov...zato bucka nema smisla zimi...u kasnu jesen jatno ce nepomicno stojati na prijelazu duboko i plitko i vrebat sitnu ribu...ali je rijetko povijaju...a to je pravo vrijeme provuci silikonca na prijelazima u bilo koje doba dana....

Kugla

silure

samo prenosim ono sto su meni prenjeli...kada sam isto pitao...u drustvu sam starih buckarosa...a postoje zapisi posljednja istrazoivanja soma i njegove navike i prehrana po temperaturi cini mi se da je provedeno u nizozemskoj to istrazivanje i navode vrlo zanimljivih detalja poput onoga...dva metalna materijala koja se dodiruju stvaraju nekakav mikro strujni krug koji moze otjerati soma jer njegova visoka osjetljivost na struju sluti opasnost...u tako nekom smislu....ne znam dali je to moguce malo i ne vjerujem ali sve u svemu mogu se naci zanimljivih sazetaka u vezi te vrste...samo treba gooooglaaat....  :-) bas volim ove teme :-)

alexdja

Pa lepo ti to radiš!  :icon_thumleft:

Ovako bar na oko, u funkcionalnost se ionako ne razumem... :occasion14:
       Nema više divljeg bučka. :no:

silure

prva i treca mi se jako svidjaju...  :thumbsup:  ova druga mi izgleda nezgodno ali mozda slika vara...barem meni nije po ukusu stupanj nagiba glave naprama rucke...ova prva sa ljeve je prava bucka tradicionalnog izgleda koju koriste vecina buckarosa...svaka cast..inace sve 3 su ljepe  :thumbsup:

Tićo

I ova druga jako lepo leži u ruci- ta je za dublju vodu, a ove dve ne promašuju na pesku i plićoj vodi. Sve u svemu bitno je da rade  :icon_thumright:

silure

vidim da jako ljepo radis bucke...ima nas mladih koji volimo bucku i nemamo dugogodisnje iskustvo...znamo da ima vise vrsti bucke,volio bih znati koja je bucka za koju vodu...a rijetko da netko to ljepo zna objasniti...znamo za osnovne za plitku i ispupcene dubogu ali ima toga jos...npr za pijesak nisam znao....pa ako se nadje vremena za pisati bilo bi ljepo...

Tićo

Npr. za pesak dubina 5 do 6 metara najbolje mi se pokazala bućka od Jasena sa ne baš velikom izbočenom pečurkom nekažem da od drugog drveta nisu hvatale ali ova je ubedljivo najbolja, otprilike 1:5. Tako da je moje skromno mišljenje da i vrsta drveta ima ulogu u zvuku bućke, mada i način lupanja igra ulogu, ja npr. mogu sa jednom bućkom da proizvedem 3-4 zvuka, sada što češće idem shvatam na kojoj poziciji šta odgovara.  :occasion14:

silure

ja sam pocetnik u bucki tek 3-4 godine i ja sam primjetio da drvo ima ulogu u zvuku....imam od jelovine izabro sam je sto imam osjecaj kao da dio zvuka ili vibracije osjecam na ruci odnosno bucki kao da zvuk prolazi kroz drvo...sigurno me razumijes....probo sam i kojekakve teske bucke ali...e sad ima i onih ovalnih bucki,manjih,vecih ima li to kakve uloge za dubine i vrste dna itd??

maverick

Samostalno počeo bućkati nedavno....od desetak bućki koristim na dravi samo jednu...ulovi su bili takvi da na jednom spustu imam 4-5 komada do 3-4 kg na 5 kilometara. Zanimljivo je bilo da oni koji bućkaju godinama su lovili puno slabije od mene ili nikako...
A bućkao sam svakako, najviše onako kako sam umio.... :icon_biggrin: na kraju mi dosadilo jer sta da radim s tim somićima....svi gledali bucku ...pa mene...pa nikako da shvate u čemu je bit....Jedino je kod mene za razliku od njih bilo izrazito dobro poznavanje terena i mjesta gdje ima soma...i mislim da je to jedino bilo presudno....jer sigurno od njih bolje razumijem dnevne i predvečernje pozicije...prijelaze gdje sam forsirao više nego na na nekim bezveznim mjestima....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"