Rod building

Autor kawasaki, Ožujak 29, 2016, 21:05:36

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

pajdo77

Čitam vaše postove oko uradi-sam štapova i drmam da bi se onda možda isplatilo i sam napraviti štap tipa bolonjeze pošto su oni kvalitetni skupi ko vrag. Naći dobar takmičarski štap i sam uvezati ringlice,mogla bi se tu možda uštedjeti koja kuna.

željkož

Citat: maverick  u Travanj 02, 2016, 20:20:35
Kad citam ove vase postove stvarno mi dodje da si zarolam neki stap, ima tu decki koji to rade sebi bez imalo muke...željko javi se... :ok: i njemu slicnih...

Eto Maverick de se i ja prikljucim raspravi kad si me vec prozvao

Dakle
Moje iskustvo nije veliko, do sada sam slozio samo 2 štapa i to za sebe
Ali sam zato pregledao skoro svaki video na Youtube koji ima o rodbuildingu (bilo je vremena dok sam radio u njemi)
Sam posao nije nesto kompliciran ali ima dosta stvari na koje se mora paziti
Recimo za primjer, vidim da se spominje motorić od mikrovalne za motanje...ništa od toga...taj motorić može samo za lakiranje i sušenje laka
Opet i tu treba pripaziti koliko okretaja ima motorić, neka ideala je 5-8 okretaja u minuti
Za motanje se može napraviti neki stalak pa da se radi sve ručno, ali tu je problem što je jedna ruka uvijek na blanku jer treba držati konac pod opterećenjem
Ja sam našao staru mašinu za šivanje i od nje uzeo motor i papučicu, sve to skupa ugradio na postolje i imam fino obije ruke slobodne za motanje
Samo lakiranje je dosta zahtjevan posao jer lakirati treba barem u 3 sloja...zasto je tako...e zato sto ako se radi jedan debeli sloj lak je jako tesko oblikovati da lijepo i uredno izgleda, da nema nepravilnosti i mjehurića, da je na svakoj vodilici lak isto prekrio konac i dio blanka
Još kod samih vodilica sve to i ide nekako, ali kad se treba pokriti veci dio blanka, recimo ispod role ako je dijeljena drska i iznad role gdje je stavljena kukica za zakaciti udicu i natpis/naljepnica na stapu, e tu su vec problemi sa izravnavanjem laka
Svako od nas tko nekog angažira da mu odradi stap gleda dlaku u jajetu, tako da treba biti pedantan
Nadalje, spominje se da pojedini "majstori" naplacuju dijelove skuplje nego sto kostaju recimo na tackle24.de
Kako se ono kaže, 100 ljudi, 100 čudi...100 žena, 200 sisa
Pa tko to ima na lageru sve sto treba za izradu stapa po naruđbi
To je mali milion kombinacija od duljine i proizvođaca blanka, drzaca role, drške pa do izbora vodilica po velicini i proizvođacu i naravno broju istih
Onda dolazi izbor boje konca i debljina konca...svjetlije nijanse konca su problem kod svjetlih vodilica jer se skrozira nogica vodilice...zato dosta majstora ide na tamniji konac ili se u prvi sloj laka mijesa pigment da se to prikrije
To je jedan razlog zasto vam netko naplati vise za dijelove jer, kako je netko spomenio, dostava je 20-35 eura

Eto za sada toliko od mene, da vas ne davim sa ostalim detaljima
Sutra, ako se sjetim, poslikam svoju mašinu za motanje i sušenje da vidite kako to odprilike izgleda

BTW...Ideja je da se krene ozbiljno u posao sa izradom štapova ali o tome cete biti obavjesteni kada za to bude vrijeme

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

paja cutura

Citat: kawasaki  u Travanj 02, 2016, 07:05:01
Dakle samo za Rupea  :ok:
PB blank 50 € 3 oz 8,6 ft
fuji halter 5 €
pluto od 5-10€[pluto aaa visoke klase]
set jednostopih ili dvostopih fuji vodilica izmedju 6 i 8 kom 10-15 €
fuji end kapa sa balans utezima izmedju 9-41 gr 4,8 €

Taj Isti sajt na koji se pozivaš kaže drugačije....
PB 3/4-3oz 59e
Eva 50cm 8,9e
Plutu za štap nema šanse da u dužini od 35cm možeš kupiti igde bez 12e...
Fuji sic K serija 30L 14,9e+ 20-ka 9,2e, 16-ka 7,8e, 12-ka 6,4e 10-ka 5,5e i 8-ca 5,2e + vršna FSt 8-ca 6,4e....
Kapa oko 5e
Halter 5-9e fuji , zavisno od boje i izvedbe.
Svaki metalni prstenčić je 1,8e-2,5e...
Poštarina i pakovanje do Hrvatske  je 40e....
Dakle, nabavna cena, recimo Josipovog štapa je oko 143e samo materijal, bez transporta,   konca,  epoxija, lepka za dršku, traka , tračica, struje, amortizacije, vremena itd...

Naravno, može se naći puno jeftinija oprema nego što je fuji, ili da se stave fuji Hardloy karike koje je kolega spomenuo za 10-15e ali one nisu dobre za strunu jer je uložak premekan i struna ih useca polako ali sigurno. Znači , konačna cena štapa je cena blanka, opreme i rada, pa ko šta stavi na blank, što može da bude jako različito  za pomenuti 3/4-3oz..... radio sam ga i za 120e i za 275e....
Ko želi da krene da radi štapove, pogotovo za sebe,  nek za prvi štap ne gleda  finansijsku isplativost, to je po meni pogrešno... treba sastaviti i opremu za motanje i lakiranje, nabaviti razne alatke...a sve to košta u zavisnosti od kvaliteta i potreba.
Ja bih voleo da mi neko pomogne da nadjem Fuji K sic komplet , halter , evu i kapu   za manje od 50e kako kažete...

kawasaki

Jbg ipak radim u nabavi-to mi je dio struke  :hi:  :stripii:

Sve sto napisah stoji  :hi:

Ti se netrebas ocekivati prozvanim!  :icon_thumright:

Ovaj forum sluzi da se otvaranjem tema diskutira o ribolovu i svemu sto je uz ribolov vezano.

Rod building se dize u nebesa, a to je maciji kasalj za svakog tko je pedantan!

:ok:
Brzi od Bolena.

miha

Paja je i više nego pedantan .... :hi:... :clap2:...

kawasaki

Paja radi do jaja  :ok:

Nema tu price  :hi:

Samo hebiga bivsa Yu sve placa skuplje jer nam je trziste 0  :uf:
Brzi od Bolena.

paja cutura

Kawasaki, svako ko napiše ''komplet Fuji karika 10-15e'' a ne naglasi  o kojim karikama se radi za mene je   totalni laik, jebeš ga, deformacija.... kao kad bi rekao  ima Opel za kupiti, 3000e, a koji model, motor i godište je totalno ne bitno.
Nije rodbuilding samo pedantnost i daleko od toga da je mačiji kašalj,  ali nije ni atomska fizika. Za to što ti tvrdiš, da bih te ja  ili neko drugi svatio kao  merodavnog, treba da imaš neko iskustvo u izradi štapova.

Naravno da je forum diskutovanje. To i radim. Javno  imaš neki stav, pa shodno tome očekuj i kontra stav. Ništa strašno, nisam nikog napao.

Evo ja se prodružujem Josipu u nabavci , da ti prepustimo to, pa me u njegovu narudžbu uračunaj po onim napisanim cenama za 10 blankova i 10 kompleta Fuji K sic, plutu 35cm aaa klase  i sve što si nabrojao. Plaćam kad roba stigne. :toothy9:

Ne plaćamo mi mnogo više, malo komponente platimo skuplje zbog transporta i carina ali zato ruke platimo duplo manje nego recimo u Nemačkoj ili USA. Probajte tražite ponudu za PB u Madjarskoj od jednog studija za izradu štapova , pa ćete videti o čemu pričam.
Paja  je imao  problema u samogradnji dok nije  samoiskustveno naučio neke stvari i kao i svaki rod builder  ima neki svoj svojstveni način pakovanja, a svaki dan nešto novo naučim, a posle 5 godina i 350  štapova iz blanka i gomilu prepravki mogu slobodno da kažem da nemam pojma, odnosno da znam samo delić :stripii:

Eto , Željko ima klasične početničke probleme , koje sam i ja imao i koji se daju rešiti u  dva poteza....
Svakome ko želi da krene u samogradnju stojim na raspolaganju sa mojim skromnim iskustvom.

Mudri

Može i meni koji komplet K karika da se nađe za rezervu... :stripii:

kawasaki

Komplet fuji k niko nije spominjao i koji ce ti to kurac. Ja derem puno losije vodilice sa spagama sa olovima od 130 grama i pod pritiscima od velikih riba i pritiscima izbacaja 150-170 m i to hiljade puta i vodilice postojane!
Koji hebeni porez na budale su skupe vodilice onda!   :ok:
Brzi od Bolena.

rj

uporedit stacion ribolova sa spin - jig tehnikom  :eek:

oš KECA ? ...ne tipkat gluposti ...karike su vrlo bitan dio svakog jig - spin štapa ...da ne prićamo struna - monofil ....
koliko ti izbaciš sa šaranskim štapom za cjelu godinu toliko ja izbacim u tjedan dana
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

Rap

Zato ti stavljaš Torzite koje upravo zbog toga mnogima ne trebaju  :hi:

kawasaki

To sto ti nazivas jigom i ostali jigerasi je milovanje vodilica spagom  :ok:

Jig na moru je "jigovanje"  :hi:

A moja stacionarna tehnika je hardcore ribolov za tvoj jig samo ti nepoznas moju tehniku pa sada lupetas  :hi:
Brzi od Bolena.

kawasaki

Prosjecan "Jig" na Dunavu pri izbacaju radi pritiske od cca 2-4 kg? Ili puno manje  :ok:

Dok ja vjezbam izbacaj i sat vremena zabacujem sa stapom 8 lb i teskim olovom stvaram pritisak na vodilice od ugrubo procjenjenih 8-9 kg?!

Izbacaji su konstanti i sa spagom na roli!  :hi:

Znaci ja bi trebao thore titan cekic fuji k vodilice!?!???   :ok:

Ne hebi buve i kecom mlatni tu buvu  :uf:
Brzi od Bolena.

rj

Citat: kawasaki  u Svibanj 04, 2016, 21:08:42
Komplet fuji k niko nije spominjao i koji ce ti to kurac. Ja derem puno losije vodilice sa spagama sa olovima od 130 grama i pod pritiscima od velikih riba i pritiscima izbacaja 150-170 m i to hiljade puta i vodilice postojane!
Koji hebeni porez na budale su skupe vodilice onda!   :ok:

Rod building se dize u nebesa, a to je maciji kasalj za svakog tko je pedantan!

kako da se tipkamo posle ovakvih tvrdnji ? kako ??

da ne prićam o štapu 8lb i treniranju rakete  :uf: opet olovku u ruke i računaj

10kg x cc300 zabačaja godišnje

4kg x cc 1000 zabačaja tjedno

kila perja ili kila željeza  :sha:  :stripii:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom