Problemi Kopačkog rita

Autor šime, Prosinac 30, 2012, 20:44:22

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

šime

Dečki po tko zna koji puta ponavljam ,evo biti ću precizniji OD KADA SU SE RIBARI POJAVILI U OVOLIKOM BROJU NA DUNAVU, nikada ama baš nikada u mojem 40-ak godina pecanja nije se ovako šta dešavalo, NEMA RIBE, ma kakve klimatske promjene, ekstremni uvjeti i to , pa šta vi mislite da i prije nije bilo extremnih vručina i vodostaja(naravno ne u ovolikom broju).Nisam baš siguran da će te vi mlađi ribiči imati što pecati ako se ovo nastavi, i ovo ponavljam, NE ŽELIM STVARATI REVOLUCIJU NITI ME ZANIMA ALI OVO KUKANJE JA TEBI TI MENI NEMA EFEKTA PROBLEM OSTAJE I VRIJEME MU TEČE; a znate kada mi je kraj kada doslovno ne budemo imali što pecati, ribu čemo gledati iz uzgoja i na slici stoga si dobro čuvajte Vaše foto -ulove

Greys

U potpunosti se slažem. Nikad gora godina za područje Batine, od kad su došli hahari sa mrežama, totalni kaos. Ali, kažem još jedanput, što ja tu osobno mogu, kada niti članovi društva Zmajevac ništa po tom pitanju nerješavaju, već svako kada tek zapne za mrežu, je počupa.

dado

Kakvi ribari...koje tradicionalno ribarenje...pa toga nema nigdje na svijetu...možda u Kambodži ili Tanzaniji!
Prije nešto vremena sam gledao sjajan dokumentarac o privrednim ribarima na Rajni...pazi ovo...!!!!
Nema prodaje svježe ribe,nego majstore sušenje i konzerviranje,pa u limenku...uz to su dužni provoditi,što
financijski,što u naturi,poribljavanje i sudjelovanje u kontroli područja na koji je izdana koncesija :not speak:
Onda odem u Dalj i čujem stare alase..nekada su iz dunavaca izbacivali mlađ u živi Dunav da imaju što raditi
i iduće godine...pazi prije 30 i više godina :pottytrain2:
Ovo je živa pizdarija i svima treba zabraniti rad...ako ja ne mogu naći pristojan posao 2 godine,bogami ne moraju
ni postojati ribari za 2000 kn godišnje...jebem ja to...nađi posao i plati godišnju kartu,pa nek si kao i mi ostali
smrtnici...
Eto toliko :icon_salut:

Jožef1

Citat: šime  u Siječanj 31, 2013, 12:53:38
Dečki po tko zna koji puta ponavljam ,evo biti ću precizniji OD KADA SU SE RIBARI POJAVILI U OVOLIKOM BROJU NA DUNAVU, nikada ama baš nikada u mojem 40-ak godina pecanja nije se ovako šta dešavalo, NEMA RIBE, ma kakve klimatske promjene, ekstremni uvjeti i to , pa šta vi mislite da i prije nije bilo extremnih vručina i vodostaja(naravno ne u ovolikom broju).Nisam baš siguran da će te vi mlađi ribiči imati što pecati ako se ovo nastavi, i ovo ponavljam, NE ŽELIM STVARATI REVOLUCIJU NITI ME ZANIMA ALI OVO KUKANJE JA TEBI TI MENI NEMA EFEKTA PROBLEM OSTAJE I VRIJEME MU TEČE; a znate kada mi je kraj kada doslovno ne budemo imali što pecati, ribu čemo gledati iz uzgoja i na slici stoga si dobro čuvajte Vaše foto -ulove
šime legendo- znaš od kada toliko ribara na Dunavu?, poslije izbora (nećemo o politici), nego KADA SE VRATIO TRADICIONALNI NAČIN RIBOLOVA :icon_thumright: u potpunosti se slažem s tobom. Još ćemo mi plakati i za jednu jadnu babušku..... :crybaby2:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

dado

Nekada sam od pijeska (granice)do Batine hvatao svaki izlazak...bilo je lijepih komada!
Unazad par godina...ništa....jedino tko me obišao,bili su ribari,jer sam slučajno bacao pored
njihovih "neoznačenih" vrški ili mreža :bootyshake:
Prebacio sam čamac na ušće.pa sada izlazim povremeno,ali mogao bi ih sve utopiti u čaši vode!

stribor77

Totalno si u pravu već sada je problematično u Erdutu prije si na Jovinim sprudovima uvijek  nešto mogao upecati  a sada nemali broj puta sprudovi puni mreža nema šanse da tamo što umakne ribari odnesoše sve neznam samo ko kontrolira njihove kvote i mjesta na kojima imaju koncesiju sve mi se čini da se radi po principu đe sam stao tu je moje!

šime

Da da prijatelji moji neki kažu ma nije to od ribara, pa da baš i u Dravi nema pecanja prošle godine a tamo nema ribara(ha ha ),ali isti ti neznaju koloko riba može dnevno migrirati,ma njima da netko oko glave tutnji svakodnevno(provlači mreže)ili češ ga uklepati ILI ĆEŠ SE MAKNUTI. Eto ovo je zadnje jer i ono što je ostalo maknulo se, instiktivno riba doslovno bježi.

šime

Jožef u popunosti si u pravu i u dobrom smjeru gledaš od kada je to počelo, zlo kako došlo tako ošlo, kako ju postavilo tako i razriješilo(nećemo o politici). Nažalost tako je. Ma opet ču ja; možda pretjerujem  i da ne budem Kalimero(stariji znaju tko je Kalimero), čjudi mojima nismo ni svjesni kolika je šteta učinjena sa tim TRADICIONALNIOM robolovom , išao bih do te mjere da se međunarodne institucije uključe, od monitoringa, pa do procjene štete i na kraju prijave sudu  za EKOCID

raso

Osobno sam prije nekoliko godina svjedočio u Dunavu kako poznati osječki gospodarski ribari vuku senkere za metalnim pločama na dnu i okom broj 4, a dozvoljeno je bilo oko broj 8.

šime

Da da i mjerodavni su to sve kontrolirali - moš misliti  ma pomeli sve živo.

raso

A Šime, koliko puta smo vatali kedere u Kovač foku i na ulazu u baru našli mreže od naših domaćih krivolovaca sa Ušća, a ti znaš koji su.

rj

za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

šime

Da, na žalost Jožef upravu si ali vjerovao ili ne mreže tih lokalnih sada kada Dunav dolazi biti će danonoćno u vodi i to naši ribočuvari vjerovatno znaju ali nesmiju reagirati jer to nije mjesto njihove nadležnosti već parka prirode. E sada opet.........

kockar

Citat: dado  u Siječanj 31, 2013, 15:40:15
Nekada sam od pijeska (granice)do Batine hvatao svaki izlazak...bilo je lijepih komada!
Unazad par godina...ništa....jedino tko me obišao,bili su ribari,jer sam slučajno bacao pored
njihovih "neoznačenih" vrški ili mreža :bootyshake:
Prebacio sam čamac na ušće.pa sada izlazim povremeno,ali mogao bi ih sve utopiti u čaši vode!

Taj deo uzvodno od Batine i Bezdana je totalno upropasten, sa obe strane. Imam cak i snimke camca kojeg smo vise puta uocili,
koji sa Hrvatske strane prelazi na Srpsku i tu pusta mreze uz samu obalu....opasan camac, ogromna motorcina,
ne znam samo kako potrefi da se ne upetlja u alate ovih sa nase strane.
Ne kazem da nema izleta i u obrnutom pravcu, ali nikad niasm to video po danu,
a i ovim nasim treba 10 minuta da predju preko cetvorkom,
ovaj baja malo jace da gas  i vec ga nema....

Osim krivolova, privrednog ribolova i svega vezanog za to, postoji jos jedan veliki problem na Dunavu,
to je stvaranje kanala od reke, spustanje dna, prestanak meandriranja i zasipanje ulaza u mrestilista,
mi smo na simbolican nacin ucestvovali u pokusaju skretanja paznje na te probleme,
nazalost nemam vremena za sve otvarati i postavljati iznova, pa stavljam link

http://www.forum.varalicar.com/viewtopic.php?f=18&t=15327
Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzaba ti sto si bolestan!
www.riboteka.rs

Greys

Osim svega na tom terenu Batina (Bezdan), gotovo svaki dan sa ''susjedne'' strane lik dolazi sa motorom, pali radio, baca karnister i ''rinuje se'', svaki dan u gotovo isto vrijeme. Brate mili, dokle više.