fiš-paprikaš

Autor Hemingway, Siječanj 11, 2013, 20:16:25

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mossi

Glineni sudi su za jela koja se kuvaju polako i duuugo!
A fish se kuva na OGNJU i max 40 minuta.

DIDAPATAK

..kotlić nisam ni vidio ali sam pravio nekoliko puta soma i smuđa sa povrćem u zdjeli sa poklopcem..
..onda sam je razbio(jer sam trapav :uf:)..sad imam novu ali je još nisam zacaklio(treba ju napuniti sa šrotom i svinjskom masti do vrha,na laganu vatru, kad baci ključ ostaviti da se sama ohladi i onda oprati hladnom vodom i pijeskom)da se dobije glazura..
..jela su ukusnija u toliko što je atraktivnija priprema..ja nisam baš osjetio neku derastičnu razliku..
..vatra samo od drva, podloga samo zemlja, radi se ili na tronogama(ne nogari za kotlić nego kovano postolje na koje se stavi sud)ili na zemlji uz rub vatre..
..jako komplicirana priprema i održavanje..
..Mossi :thumbsup:..za fiš žestoka vatra..a zemljani sud traži polako grijanje i nježno rukovanje..
.. :hi:

VELJO

Meni šogor iz Čačka donieo jednu posudu oni to zovu ćup, za grah je kao rođeno samo moraš biti oprezan i najmanji čvrkac u kuhanju je može oštetiti!
Najveća je mana demokracije činjenica da glas idiota i pametnog vrijedi jednako!!!

maverick

Ima i kreativnih ljudi

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Hemingway

Pocelo se ovako ... sa Temeljcem od Klena i Mrene

normalno luka pasiranog, dodatci domaca paprika slatka i ljuta malo soli po ukusu i
paradajz sos iz tetrapaka 0,5l (lonac je od 20 litara) Lovorov list 5komada
luk 2kg u 0,25 litre  ulja pirjan pa temeljca 5 litara dodao i onda ostatak ribu dodao pred kraj
ribu usolio vece prije i polio sa sokom od iscijedjenog Limuna ( 3 komada ) i dva dl vode
sok od limuna ivodu pomijesao pa po ribi polio pokrio i preko veceri ostavio da stoji ...
od ribe je bio Saran i glava od Mrene i Klena bez Skrga i gorkog zuba  :occasion14:

pa se ovako nastavilo ...

gotov  i ukusan

a ovo ostane 

,,Starac i more"
,,Dunav mi u Venama "
"Zamislite koja bi tisina nastala kada bi ljudi govorili samo o onome sto znaju." - Karel Capek

maverick

Ah jelo koje bih mogao svaki dan...samo nisam nikad radio temeljac...znam da kod nas slicno rade u nekim restoranima
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

DIDAPATAK

..pa kad ti ne pecaš male ribice pa nemaš od čega kuhati temeljac  :stripii:
..šala mala..u temeljac ti ide sva bijela riba osim babuške(jer daje posebnu slatkoću koja zatvara ostale ukuse) ali je puno ljudi baš voli pa o ukusima..uz kotlić..i sva riba sa puno kosti(mrena,bajkoš),pa  pastat ili ti kucin i bandari ako ti se da čistiti..luk se kuha sa očišćenom i krupno narezanom ribom, nakon 35 min se procijedi dva do tri puta i imaš temeljac...ako nemaš druge ribe u procijeđni temeljac se zakuha paprika, sok od paradajza i vino, nakon još 25 min unutra se ukuhaju rezanci i to ti je tzv sirotinjski paprikaš...e.. ako imaš pun zamrzivač onda u temeljac idu šaran,linjak,štuka som( biće čorba kao grom :stripii:) i kuhaš novih 35 min(ili više tko voli) sa soli,paprikom,vinom..to ti je onda tzv gazdinski paprikaš
..Hemi , ova tvoja izvedba je  :clap2: :clap2: :clap2: što je očito prepoznalo i mnogobrojno društvo  :thumbsup:
.. :baba:

Kugla

Hemy jako lijepo izgleda mora da je bilo super!
Jednom davno još prije rata nam jedan stari alas iz Aljmaša po imenu Ivo kuhao fiš na obali i naravno prvo je uhvatio kedera sačmom pa pravio temeljac a onda friška riba iz Dunava i fiš je bio fantastičan.

zvona

Ja sam se prijavio na fišijadu 19.07 u selu pored mene..kuhat ću fiš bez fantova itd.. kuhat ću ga od 2kg šarana znači čorbe jedno 4l samo za žiri..a sa strane se kuha drugi čorbananc za nas ostale..šaran,štuka,som i smuđ..tko je zainteresiran sa foruma dat ću mu kordinate pa nek nam se pridruži kao takmičar ili kao gost  :pije:  :jede:

DIDAPATAK

..ako budem slobodan i ako bude još zainteresiranih dolazim  :thumbsup:
.. :baba:

zvona

Nikako da zapamtim koliko ide luka u fiš od npr 4kg ribe? I pasiranog paradajiza..ima u temi negdje oko početka al nemam vremena trazit..

miha

kolko kila ribe tolko glavica luka( naravno da nisu ko jabuke)

DIDAPATAK

..ili ako ti je lakše 1/5 kol. ribe, paradajz ako je domaći pola deci po kili, ako je kupovni(kozervansi) manje ako je pasta mala kašikica(čajna) po kili ribe..
..na kraju deci vina..kad ispari alkohol ..gotov..ako je takmičenje, nakon 25 min. ključa izvadi na tanjur jednu lijepu potkovu pa na kraju preliješ čorbom i nosiš žiriju..baš me hebe što radim..mazni gemišt ili pivkana za mene( biće mi lakše pri duši) :thumbsup:

raso

Citat: zvona  u Srpanj 12, 2014, 20:40:36
Ja sam se prijavio na fišijadu 19.07 u selu pored mene..kuhat ću fiš bez fantova itd.. kuhat ću ga od 2kg šarana znači čorbe jedno 4l samo za žiri..a sa strane se kuha drugi čorbananc za nas ostale..šaran,štuka,som i smuđ..tko je zainteresiran sa foruma dat ću mu kordinate pa nek nam se pridruži kao takmičar ili kao gost  :pije:  :jede:

na 2 kg ribe ide 2 litra vode :hi: :hi: :hi:
onda je to fiš paprikaš :jede: :jede: :jede:
sve ostalo su riblje juhe, ali ti supe :stripii: :stripii:

maverick

Fishijada od jucer u dobrom drustvu..
Retfala...Aleksic...Dario...