PREVARANT by Dukson

Autor Dukson, Ožujak 08, 2022, 20:31:19

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Dukson

Eome.
I dalje mozgam i ne nalazim bas idealno "zaboravi i teraj" rjesenje. Kao I maverick nebi volio imat te sklopke jer se znam kakav sam, uzbudjen kad idem na vodu, sve mi na pameti osim tamo nekih prekidaca i eto kurslusa u startu. Vez na Pampasu mi je super, ko rukavica za moj camac,  struja mi je na 4 metra od camca i mogao bih u teoriji koristiti 220V punjac i onda to nekako spajati, ali opet nisam nikad toliko dugo na vezu da ja to sad tamo napunim, pa odspojim pa spremim. Ne znam ni politiku drustva kako bi gledali na to da si provucem struju do samog camca i da doslovce camac "samo" ustekam kad ga uparkiram pa nek se sve puni do prve prilike.  MLB pristeka svoj camac doma u garazi i to je to, ali ga ne ostavi tjedan dva dana spojenog,  a ja necu sigurno ici na vez jos odspajati punjac, to mi gubi smisao.

Ja radim solidnu kilometrazu tako da meni motor svakako napuni akumulator/e u tom vremenu, to je eto neki plus.
Sto se tice solarnih ploca, probao - nisam se usrecio, da je bar vez na suncu, imalo bi smisla, ali vecinu dobrog dana mi blokira sunce onaj nesretni drvored, narocito kad krene vegetacija. Na vodi/kampiranju je jos gora stvar jer obicno camce parkiramo u obali, obicno u hladovini - znaci opet solarne ploce nula bodova - to me bas najvise sekiralo. A i nemam neko mjesto gdje bih solarnu plocu stavio, ne bih si oduzimao s njom prostor, a nebi ju kao na sharku imao kao prijenosno rjesenje - i to mi je islo na zivce za cas.

No, svakako cu si ugraditi vec pazareni DC-DC charger za lifepo4 bateriju u camac da ju mogu puniti ad-hoc ako zagusti,  a na samoj bateriji imam terminale da na nju mogu spojiti trolling motor i sonar ako trebam corbe za neke duze akcije - iako sumnjam.

Super sam zadovoljan onim skladisnim boksom iz Yiska, mogao bih komotno na suhom i sigurnom imati unutra spreman 220V lifepo4  i obicni punjac pa da se mogu osvjeziti strujom kad sam na vezu.

Da skratim, malo sam se rano poveselio da ce to biti tako sve elegantno, ali nazaost nema elegantnog rjesenja bez prekidaca ili kompromisa oko dva strujna kruga u camcu :( 

Moji izlasci na vodu nisu ni kratki vremenski ni sto se kilometraze tice, idem obicno na 3-5 dana i putujem bar dva sata u jednom smjeru, nekad i vise, tako da mislim da necu imati problem sa strujom - samo sam se potiho nadao da cu to sve elegantno rijesiti :) Za kratke izlaske me ne smeta nista,  to su obicno varalicarenja u spustanju, odlazak na sprudove i kupanac gdje mi struje nesto ne treba preko dana.  Jedino me brine potrosnja kaljuzne pumpe - ne znam koliko me ona moze strujno kostati kad su kise i kako mi se to odrazava na stanje akumulatora.

maverick

Kaljuzna mi je dva puta ubila startni od 100 Ah...zato sam i uzeo tu bateriju. U vecim brodicama je normalno dva strujna...Koliko trosi kaljuzna i sva ostala trosila za jedan vikend...panel ce to kroz par dana nadomiriti i da je u hladu...a ne idemo svaki dan tako da vremena ima....Bar za sad tako razmisljam...Koliko ima smisla onaj ventilator na vezu...puni li on sta
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Dukson

Ma daj?  100Ah ubila? uf ... moram ic sutra vidit camac :)

Struju imamo razvucenu po vezovima gradsku od kluba, nista ventilator i vjetrenjace.

maverick

Ma cini mi se da je tamo bio na pola vezova onaj avion...kontao sam da je to neki vjetrogenerator...Da...ubije akumulator od sto kao mačku...da li je ostala mozda zaglavljena...ne znam ali nije pregorila i uredno radi i dana danas
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Dukson

Sve je sad na pravoj struji, razvuceno, e sad kako su rasporedjene uticnice, to nisam gledo.

Joooj, moram sutra na vez da vidim el mi se mrijeste babuske u camcu ili je akumulator ipak prezivio :)

pajdo77

Bili ja i Blade tamo na vezu prije dva tjedna. Vrti ono čudo ko poludilo al kao da stane povremeno ili mora da vrti pri jačem vjetru il ga nešto isključi,pirkalo je manje više stalno al se taj avion nije stalno vrtio

Poslano sa mog SM-A202F koristeći Tapatalk

Blade78

Bio i ja neki dan ispumpat svoju komoru od veza, vrti onaj avion ko mutav. Sto kaže Pajdo vrtio je i onda pa stane kad smo isli na testnu voznju camcem.

alexdja

Citat: maverick  u Travanj 03, 2022, 20:32:39
Ma cini mi se da je tamo bio na pola vezova onaj avion...kontao sam da je to neki vjetrogenerator...Da...ubije akumulator od sto kao mačku...da li je ostala mozda zaglavljena...ne znam ali nije pregorila i uredno radi i dana danas
Meni 2 puta...

Nije 100Ah ali ga ubije za 1 dan jer se ne ugasi pumpa kad isprazni vodu...

Dao sam je Marini nek se on pati...

Ja uzeo njegovu koja neće da se upali kad treba...
       Nema više divljeg bučka. :no:

alexdja

Evo posle ovog posta u ovoj temi, o pumpama, reklama kad sam ušao na viber...

Big Brother nas posmatra non stop...

mlb

Imam digitalni 220v punjač i nije nikakav problem ako ostane danima spojen na bateriji , kad napuni, prestane puniti i to je to! :thumbsup:

alexdja

Da li ovo govance može da održava akumulator bar toliko za pumpu i gubitke od stajanja?

https://tektion.rs/auto-oprema/elektro-oprema/sealey-solarni-punjac-akumulatora-spp01-12v-1-5w/

Naravno ne računam ako zaglavi pumpa ili neki uređaj drugi koji bi ispraznio...

retfala

Dva panela pune gel bateriju od 100AH. Uvjek je puna. Startni akumulator puni motor. Imao sam stalno problema sa strujom dok to nisam napravio

maverick

Citat: alexdja  u Travanj 05, 2022, 00:34:14
Da li ovo govance može da održava akumulator bar toliko za pumpu i gubitke od stajanja?

https://tektion.rs/auto-oprema/elektro-oprema/sealey-solarni-punjac-akumulatora-spp01-12v-1-5w/

Naravno ne računam ako zaglavi pumpa ili neki uređaj drugi koji bi ispraznio...

Ako je pumpa recimo 3A...na 12 v to je recimo 36 w...ako radi sat vremena...i ako panel radi full gas na 100 posto snage sto je nemoguće em sto nema toliko osvjetljenosti em je to drk proizvod...Ideano trebalo bi mu 8 sati...u stvarnosti mozda par dana...Mada... :icon_scratch: Mislim da bez 40-50 watnog panela tu nema nekog punjenja kad se uzme u obzir gubitak na ne sunčanim danima...polozaju samog panela...instalaciji...kontroleru...E sad...nemogu namontirati panel kao retfala i ne treba mi 100Ah baterija , ali mogao bih staviti panel na vez...i ostaviti utičnicu na čamcu da puni kad ne vozim...realno moguce ...nije pretjerano skupo i nije komplicirana izvedba

mossi

Slika je stara, ali ovo je ok rešenje.
Krov je "trenutno" demontiran zbog problema sa leđima. Ta povijenost ispod krova mi ubija leđa...

Iako postoji ozbiljna priča da se krov vrati ove  ili sledeće godine..

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

maverick

Jednostavnije mi je onda staviti panel na prednju komoru...imam mjesta za malu elektranu  :uf: