PREVARANT by Dukson

Autor Dukson, Ožujak 08, 2022, 20:31:19

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Ma koliko nekome nesto bilo neobicno čamac slazemo po sebi, i kad ga slozis kako bas zelis onda uvijek imas nesto kasnije za promjeniti , dodati...ali to je valjda i zanimljivo.... :uf:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Dukson

Je, bitno je da sam savladao strah od busenja i rezanja aluminija - a fala bogu gospon AluBel ga nije stedio ... Pa to je sve lim debel ajme.
A sto se tice neobicnosti, svaki dan me na vezu posjeti jedno desetak djedova i svak ima svoju ideju i prigovore - vrlo brzo sam oguglao na te savjete bez razumijevanja i ako sam nesto uribao - kao sto kazes, pa nije kraj svijeta, mogu nekad opet kroz vrijeme promjeniti pricu.

Jos pet dana da prvog ovogodisnjeg petodnevnog izleta, tu cemo vidjeti sta me sekira :P

mossi

Ja bih samo stavio malu primedbu na visunu luftera, njih generalno postavljaš što više moguće.

Razlozi:

1. Svaka komora je komora dok ne dobije vodu, znači plutajući plovni objekt. Kad dobije vodu putem spojenih sudova, onda je samo šolja puna vode.
2. U komori obično stoje stvari, kad dobiju vodu to budu mokre stvari..

Podizanjem luftera u gornju sekciju boksa, ne gubiš na funkcionalnosti, a smanjuješ verovatnoću vode po komorama.
Sve pod pretpostavkom da pumpa zašteka,  a vode bude toliko da napuni komore, a ne potopi čamac.
Ako bude vode da potopi čamac,... onda je svejedno gde su lufteri..  :glasses9: :BangHead:

Dukson

Sajzika je istu primjedbu dao, i shvacam o cemu pricate, no ako kaljuzna pumpa zataji i bude opci potop svijeta, rupa za odvod vode u kaljuznu pumpu je najniza i kroz nju bi ionako sva voda usla u zadnju najvecu komoru, a potom i u bocne komore - tako da je rizik vec sad tu, bar ja to tako vidim.
No hajde da izreknem i ostatak planova s kojima se igram jer volem - iako ce razvoj i testiranje potrajati sigurno cijelu godinu pa sam mislio zatajiti informaciju.

Dosta sam komotan s Raspberry Pi programiranjem i senzorima, pa su mi pale na pamet neke ideje, no cekam Arduino kit koji mi je pogodniji za camac i onda krece igrarija.
Ta igrarija ukljucuje Arduino sa GSM shieldom koji mu daje mogucnost da bude spojen na Internet, da salje i prima SMS-ove koristenjem GSM librarya koji mi pak otvara neke zanimljive mogucnosti jer sam ipak programer u dusi i volim.
Uz GSM shield ce biti i I/O interface sa par senzora, od njih je jedan senzor razine vode, senzor pokreta, senzor za vlagu i temperaturu.
Senzor razine vode ce biti namontiran tik iznad gornje kote rezervara kaljuzne pumpe (sto je najranija tocka prelijevanja i detektor failanja kaljuzne), tako da cu moci dobiti pravovremeno informaciju da je kaljuzna fatalno zatajila i da u zadnjoj komori ima vise vode nego sto bi volio :)

Generalna ideja je imati skompletiran "Marine Arduino" koji bi bio diskretno postavljen i stalno napajan servisnom baterijom - potrosnja bi bila nekih 80-ak mA, sto ce reci da ce mu trebati vjecnost da isprazni servisnu bateriju - doslovce ako ne dolazim na camac 100+ dana, onda cu imati problem - no i dalje cu moci upaliti motor :) A ako ne dodjem na camac 100+ dana, onda sam vrlo vjerojatno mrtav :D

Kompletna metrika iz arduina u camcu ide u MongoDB bazu na https://prevarant.com  domenu koja ce biti neki hajmo reci web interface za camac.

GSM shield mi omogucuje potom da preko telefona i bilo kojeg browsera pregledam stanje svakog akumulatora, temperaturu u camcu, da palim i gasim kaljuznu pumpu, vidim lokaciju camca na openstreetmap mapi (tjeram vlastiti mapping server na toj domeni) i tako eto, neke sitnice koje mi padnu na pamet. Dakako uz kombinaciju senzora pokreta i kamere mogu dobiti videostream ili fotografiju eventa kad/ako je netko usao u prostor camca, pa se mogu upaliti automatski svjetla da bi kamera mogla uslikati nesretnika, pa moze i sirena, moze sto cuda.

Nije ni science fiction (malo sam gledao te zice i sheme) s udaljenosti upaliti glavni prekidac, spojiti startnu bateriju, spustiti trim i upaliti motor - ali to je pretjerivanje, no eksli se moze izvesti dosta lako.

I povrh svega toga, Arduino moze postati dio NMEA 2000 mreze, a onda mozes zamisliti koje metrike jos mogu prikupljati, cuvati itd itd :P

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

alexdja

Citat: Dukson  u Travanj 15, 2022, 10:07:19
Sajzika je istu primjedbu dao, i shvacam o cemu pricate, no ako kaljuzna pumpa zataji i bude opci potop svijeta, rupa za odvod vode u kaljuznu pumpu je najniza i kroz nju bi ionako sva voda usla u zadnju najvecu komoru, a potom i u bocne komore - tako da je rizik vec sad tu, bar ja to tako vidim.
No hajde da izreknem i ostatak planova s kojima se igram jer volem - iako ce razvoj i testiranje potrajati sigurno cijelu godinu pa sam mislio zatajiti informaciju.

Dosta sam komotan s Raspberry Pi programiranjem i senzorima, pa su mi pale na pamet neke ideje, no cekam Arduino kit koji mi je pogodniji za camac i onda krece igrarija.
Ta igrarija ukljucuje Arduino sa GSM shieldom koji mu daje mogucnost da bude spojen na Internet, da salje i prima SMS-ove koristenjem GSM librarya koji mi pak otvara neke zanimljive mogucnosti jer sam ipak programer u dusi i volim.
Uz GSM shield ce biti i I/O interface sa par senzora, od njih je jedan senzor razine vode, senzor pokreta, senzor za vlagu i temperaturu.
Senzor razine vode ce biti namontiran tik iznad gornje kote rezervara kaljuzne pumpe (sto je najranija tocka prelijevanja i detektor failanja kaljuzne), tako da cu moci dobiti pravovremeno informaciju da je kaljuzna fatalno zatajila i da u zadnjoj komori ima vise vode nego sto bi volio :)

Generalna ideja je imati skompletiran "Marine Arduino" koji bi bio diskretno postavljen i stalno napajan servisnom baterijom - potrosnja bi bila nekih 80-ak mA, sto ce reci da ce mu trebati vjecnost da isprazni servisnu bateriju - doslovce ako ne dolazim na camac 100+ dana, onda cu imati problem - no i dalje cu moci upaliti motor :) A ako ne dodjem na camac 100+ dana, onda sam vrlo vjerojatno mrtav :D

Kompletna metrika iz arduina u camcu ide u MongoDB bazu na https://prevarant.com  domenu koja ce biti neki hajmo reci web interface za camac.

GSM shield mi omogucuje potom da preko telefona i bilo kojeg browsera pregledam stanje svakog akumulatora, temperaturu u camcu, da palim i gasim kaljuznu pumpu, vidim lokaciju camca na openstreetmap mapi (tjeram vlastiti mapping server na toj domeni) i tako eto, neke sitnice koje mi padnu na pamet. Dakako uz kombinaciju senzora pokreta i kamere mogu dobiti videostream ili fotografiju eventa kad/ako je netko usao u prostor camca, pa se mogu upaliti automatski svjetla da bi kamera mogla uslikati nesretnika, pa moze i sirena, moze sto cuda.

Nije ni science fiction (malo sam gledao te zice i sheme) s udaljenosti upaliti glavni prekidac, spojiti startnu bateriju, spustiti trim i upaliti motor - ali to je pretjerivanje, no eksli se moze izvesti dosta lako.

I povrh svega toga, Arduino moze postati dio NMEA 2000 mreze, a onda mozes zamisliti koje metrike jos mogu prikupljati, cuvati itd itd

Druže...

Istestiraj to na svom čamcu i baci se u biznis...

Prodaj to vlasnicima čamac kao paket ponudu...

PS

Obriši post, jer programeri kradu ideje...
       Nema više divljeg bučka. :no:

mossi

Dukson

Ma nije to nista spesl, to moze biti svasta nesto, ovisi koliko si covjek da truda, jedino eto to upakovati u neki "proizvod" - to bi mozda imalo smisla. Ali ja nemam smisla za to :)

Nego, danas smo mrdali motor, Sajzika se okupao i nastelili smo ga, ide daleko zivahnije, brze i sve.
E kad sam se fino smrzo, onda sam malo provizorno spajao rasvjeticu micu da vidim kako ce to izgledati.  Dimmeri jos nisu na mjestu, moram napraviti tu razvodnu plocu gdje ce ici sve komponente u zadnjoj komori - ovo je ovako nazivo :)

Plava shema funkcionira i svidja mi se svekupno, cekamo vadjenje camca van i montiranje podvodnih LED-ica i to ce biti prica gotova oko fensismensi ciganluka!

E sad od radova nista dok se ne vratim sa jednog duuugog duuugog pecanja! :)

marina1983

Ako uspem da nadjem stavio bih signalizaciju bočno na camac ne odozgo .
To bi trebalo da su ova svetla. Osim rama svetlo je utopljeno pa je nemoguce otkinuti ga .

marina1983

Nesto ne mogu da posaljem normalnu sliku pa jedva ovako.

šajzika

Ma sta je to za tebe. Jos par rupa ni tamo ni vamo.

Mene fascinira i dalje kak taj camac stoji ravno na vodi pri 60ak km/h.

Milina za gledat dok se vozi.
Audentes fortuna iuvat

maverick

marina1983

Duksone, taj fazon . Koliko ih dugo imas ja se sve tripujem da ce te sa alija brzo pocrkati pa necu moci da ih popravim posle.
A sto se tice rupa vidim da se u BG masovno montira sve sto se montirati moze a samim tim i prilikom prodaje camca cena drasticno skače navodi se ponaosob svaka stavka.

Dukson

Citat: maverick  u Travanj 16, 2022, 06:55:52
Koliko ste podigli motor

A nekih 2-3 cm, razlika je osjetna - e sad el to to - ne znam kad ne znam kako procijeniti tu neku optimalnu tocku unatoc Sajzikinim objasnjavanjima. 
Nisam ga mogao vise gledati kako sarafa u toj hladnoj Dravi, a i jucer onaj vjetar i sve - nije bio neki dan za jurcanje i isprobavanje :)