propeler

Autor maverick, Veljača 10, 2013, 22:29:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

A mi o tome vec danima...valjda kad dodje zima igracu se oko izrade nečeg sličnog...da odmaknem motor ...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Propeler iz 3D štampača, 4 modela različitih materijala:

maverick

Bas gledao na Ladji...mozda kao rezerva u čamcu da se pomogneš ako oštetiš glavni...inače za sve ostalo mrka kapa. Pod vecim opterecenjima izvijaju se i aluminijski a ne ovi
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Samo je pitanje materijala i šta će nam dati na kašikicu.
Ni dan danas muzička industrija ne priznaje MP3 format i ne možeš da kupiš neki koncert u MP3 formatu.

Tako i sa ovim .. veliki proizvodjači će čupati i grebati da onemoguće da se jeftino dodje do nečega što oni skupo prodaju.

Pa ako za 5EUR-a mogu dobiti pomoćnu elisu za sada, zašto ne?!  :icon_thumright:

Ervin

Stara elisa ne može da se sredi, tako da kupujem novu.
Stara je original Honda 3 pera 9 1/2 x 9 1/2, pa sada gledam da uzmem nešto u tom rangu.
Imam dve dileme.

Prvo, nemam mogućnosti da nabavljam obrtomer, a i performanse sa starom elisom su bile sasvim ok, pa bih kupio nešto slično, možda samo sa malo većim pitch-om.
Na tržištu se uglavnom nude 9.25 x 10, ili eventualno 9.25 x 11. Što znači da bih uzeo malo manju od stare, ali sa većim korakom. Ne znam koliko bi to uticalo na performanse?

Drugo, našao sam original Hondinu elisu, istu kao stara, ali po prilično paprenoj ceni, a ima da se uzme i Solas Amita za neke razumne novce.
Da li neko može da mi kaže da li ta razlika postoji i u kvalitetu, ili je cena veća samo zbog činjenice da na elisi piše Honda?

Hvala unapred!    :hi:

mossi

Manji diametar pogodan je kad je plovilo lakše, pa je prečnik elise dovoljan kao pogon.
A bržim korakom dobijaš brzinu.

Večim prečnikom elise obezbedjuješ pogon proporcionalno težim plovilima.
A pich uskladjuješ po obrtajima, tako da ostanu u 5200-5800 obrtaja.
Po meni uvek je bolje da čamac koji je ganc sredjen lagano ulazi u "crveno sa obrtajem" sa jednom osobom,
jer dodavanjem tereta plus prljanje korita taman umanjuju obrtaje pa sve bude ..  :ok:

Ervin

Čamac mi definitivno ne spada u teža plovila, tako da verujem da diametar 9.25 sa korakom 10, ili najviše 11 može da bude taman ono što mi treba.
Nego negde sam čitao da je 1 inč dodat na korak jednako kao par stotina obrtaja. E sad ne mogu da se setim gde sam to video, koliko tačno obrtaja i da li to važi u ovom slučaju kao kod mene?

mossi

Sva ta računica je samo orijentaciona, prava računica se dobija na vodi.
Problem je što kod nas nemaš radnju u blizini vode ili na vodi gde možeš probati zamenske elise dok ne potrefiš onu koja ti odgovara i onda nju kupiš.

Inače broj obrtaja se pomera od čak i na "istim elisama", različitih modela elisa (različitog oblika pera), proizvodjača, materijala, itd.

maverick

Do 400 okretaja po pitchu maximalno...ali pošto nemaš obrtomjer a ovako si zadovoljan s potrošnjom i brzinom...ne bih bas tu puno experimentirao s obzirom na cijene novih elisa

mossi

Citat: Ervin  u Travanj 24, 2017, 13:23:37
Čamac mi definitivno ne spada u teža plovila,

Pa vidi, po meni 15 kilograma po konjskoj snazi je po meni neke maksimum težine za optimalno iskorištenje motora.
Može to da bude i teže, ali tada motor ulazi u režim kad se sve postiže sa manjim li većim naporom.

Ako čamac i motor imaju 200kg plus dve osobe od po 85kg to je već 370kg(do400kg) / (15ili16kg/hp) to je 25hp to je po meni ideala.
Mala potrošnja velika brzina.

Pa kad kažeš čamac nije težak, daaa ali zbir težina i snaga motora ipak daju neku
matematiku koja kaže da bi svaki mali motor u nekom ekonomiku (70% gasa),
trebao da ide 35-40km/h  :icon_thumright:

Ervin

Dobra ti je računica mossi, apsolutno se slažem, optimum bi bio 25hp, ali nismo imali "vremena" za takav motor kada se poslednji put menjala mašina.
Ovih 15hp koje imam je neki prihvatljivi minimum i odmah u startu znam da neću postići full ekonomičnost, ali za moje potrebe je sasvim prihvatljivo...
Pecam u proseku max. dva puta nedeljno i ne prelazim više od 20km po pecanju, a brzina je taman, mogu da izglisiram lepo sa dve osobe i sa 3/4 gasa da idem sa nekih 30 km/h.

Citat: maverick  u Travanj 24, 2017, 13:31:33
Do 400 okretaja po pitchu maximalno...ali pošto nemaš obrtomjer a ovako si zadovoljan s potrošnjom i brzinom...ne bih bas tu puno experimentirao s obzirom na cijene novih elisa

Ja ne bih uopšte eksperimentisao, ali ne mogu da nađem elisu koja je ista kao stara, pa pokušavam da nađem nešto što je barem približno isto.

ljuska

koja je razlika u ove dvije elise 9  7/8 X  10 1/2  i elise  9,9 x 12 i jel može ova druga na yamahu 20 2t  pošto mi je ona prva na motoru, a ovu bi uzeo za rezervnu

maverick

Lakse bi bilo kad bi znao na koliko se okretaja vrti s postojecom...ovako je to nagadjanje....ako nije puno love kupi pa probaj....mada meni se 12 pitcha cini previse za 20 ks na tom camcu...

ljuska

to sam i mislio solasova elisa nova a 370 kn

maverick