propeler

Autor maverick, Veljača 10, 2013, 22:29:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

silure

dxdandy

Pozdrav svima !

Ajde da se i ja malo ukljucim u ovu temu jer imam par pitanja za vas pa molim za pomoc ili savijet.
Prosle godine prije GO kupih si gumenjak Admiral AM-320. Drvena podnica i ispod nje ono kao ceradno dno koje ide vrlo blago u V bolje reci ravno dno. Uzeo si gumenak iskljucivo za more da se imam malo za vozati i naravno za u ribu ici. Uz gumi samo koristio prastari tomos od staroga, ma nije to ni 4-orka nego rekao bih model prije, 06n, propeler sa dva kraka. Rekao bih da to ima cca 3ks ako ne i zeru manje. Servisirao ga ali nije to to. Vise je dok sam bio na GO stojao nego sto sam se vozao jer upaliti ga bilo ziva muka i nema onda gasenja jer ga nes upaliti pol sata a to si na otovrenom ne mogu dozvoliti. Jednom me odnijelo u 3pm dok sam ga upalio. Da samo morao veslati ma valjda bih ga odmah bacio na dno velebitskog kanala.
U medjuvremenu frend prodavao Marinera 5ks 4t (Mercury) duga noga, znam motor, pali i vozi, nikada problema. Nova elisa na njemu. I dobijem ga za 300€. Napravio servis i spreman za ovu godinu. E to je bio poduzi uvod a sada par pitanja...

I kad je tomos htio upaliti nisam se proslavio bas nekom brzinom...gumi se propinjao poprilicno sa njim a mogu misliti sta ce biti sa ovim od 5ks. Cak razmisljam da stavim stabilizator iznad elise da ga prije izravna a plan je i sjesti na sredinu gumija to bi trebalo rijesiti problem a mene sada muci elisa na Marineru. Tu citam, ima teretna i ova kao brza. Vise bih volio imati brzu nego teretnu jer gumi ima cca 50kg kad je sastavljen. Je veci otpor nego klasicni camci ali mene zanima recimo vise brzina nego nesto drugo. Uspio naci na jednoj stranici da za moj model ima par razlicitih elisa pa koja je tu sada za brzinu ili da nista ne mjenjam. Ne ocekujem da glisiram ali ako mogu ici jos malo brze tim bolje. Mogu dalje otici za isto vremena. Potrosnja mi nebitna. Sad ce netko reci kupi jaci motor. Ne bih...izvukao bih iz ovoga koliko je god moguce i to je to. Jer na kraju ipak odlucih da ne ostavljam gumi i motor na moru vec ga vozim kuci pa se malo i po Bosutu planiram vozati. Ovo sve mi stane u auto pa ne bih vece uzimao jer onda ne stane u prtljaznik.

Elisa koja je sada na Marineru je 7.8 x 8.

Mariner koji ima je : https://www.perfprotech.com/mercury-marine-parts-catalog/searchserial?search=0R233588

Na njihovoj stranici sam uspio naci podatak o elisama koje idu na taj model. E sada mene zanima koja bi mi od ovih dala najvecu brzinu ? Kako vidim ova moja je standardna ali ima i veca ali i manja. Spustite dolje do broja 59.

https://www.perfprotech.com/mercury-marine-parts-catalog/gear-housing-propeller-shaft/assembly/11768/170?umodel=18014

Ako znate, pase li mi od koje druge firme elisa za moj motor ako nema za nabaviti. Sta kazete na ugradnju stabilizatora da mi ne propinje jao gumi plus malo trima podesavanje ?

Hvala puno ljudi !!! :occasion14:

maverick

Ja bih prvo investirao u obrtomjer s ebaya za cca 100 kn....digitalni koji se jednostavno spaja na motor s izolir trakom i da to onda sve skupa isprobas na Bosutu...pa kad utvrdis kojom brzinom se kreces i koliko obrtaja postižeš onda mozes probati racunati koja elisa i tako dalje...Imao sam takav slican čamac..i parsun 5 ks...Mjenjao dvije elise...nisam postigao nista...ali kad voliš i želiš se igrati onda mozda da prvo utvrdis s kojim brojkama sad raspolažeš
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

dxdandy

E i to je dobara savijet i pocetak. Imas neki link za digitalni obtomjer da si narucim. Ne znam ni kako bih ukucao sta trazim i neke youtube savijet kako da ga spojim. Nisam to nikad radio pa pojma nemam ali sve se nauci.
A sto se tice propelera...i mislio sam si da sta god da napravim da ne mogu dobiti ne zna sta na takvom camcu. Ali malo iz dosade covjeku padne svasta na pamet pa se onda ide igrati.
Jos sam negdje na forumo vidio da su 4ks 5ks i 6ks potpuno isti motori, da je razlika u karburatoru. Znaci stavim od 6ks i ima 6ks ili ipak ima jos nekih razlika?

Thx!!!

maverick

https://www.ebay.co.uk/itm/Tach-Hour-Meter-LCD-Digital-Tachometer-For-Motorcycle-ATV-Generator-Spark-Plug/133154576969?hash=item1f00a19a49:g:D0IAAOSwFs1cQuY9
A montira se tako da kraj zice omotas par puta oko kabel svjecice i zalijepis izolir trakom...ne moze jednostavnije.... :icon_thumright:
A za taj motor ne znam da li pije to s karbom
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Rap

Dobro postavljen motor trebao bi te izglisirati, i donijeti više od izmjenjene elise. Sa gumenjakom Sport 3m, drvena kobilica, blago ceradno V i Yamaha 5 ks dvotaktna bez problema sam izglisirao.Težina u čamcu mora biti više raspoređena prema pramcu.

Poslano sa mog BLA-L29 koristeći Tapatalk

dxdandy

Decki hvala na odgovorima. Evo obrtomjer narucen. Pa sad samo docekati da ga dostave. Mislio sam da je to neka nauka za postaviti pa se nisam zamarao oko njegove nabavke prije. Da sam znao da je samo svjecica u pitanju odavno bih ga narucio...

alex7777

Citat: dxdandy  u Travanj 23, 2020, 07:53:45
Decki hvala na odgovorima. Evo obrtomjer narucen. Pa sad samo docekati da ga dostave. Mislio sam da je to neka nauka za postaviti pa se nisam zamarao oko njegove nabavke prije. Da sam znao da je samo svjecica u pitanju odavno bih ga narucio...
Mlad si naucit ces  :stripii:

ZeroCool

jel ima neko elisu 17 za yamahu 40 4t trebam samo radi probe pa ako odgovara da se kupi da ne uzimam napamet

dxdandy

Citat: dxdandy  u Travanj 23, 2020, 07:53:45

Ljudi evo cudo od obrtomjera mi konacno stiglo nakon 3 mjeseca. Dosao uredjaj i jos upaljen i trosi bateriju...wtf...jel to mora stalno raditi buduci ne vidim tipku on/off? Drugo moje pitanje je kako ga postaviti...ima li negdje uputa jer sa njim mi nije doslo bas nista. I sta treba podesiti...mislim da sam negdje nedavno vidio da se spominje dali je 2t ili 4t motor ili nesto oko svijecice ili nesto trece...hvala ekipa puno na pomoci i savijetima.

Eh da, zaboravi napisati da meni treba za 4t 5ks motor ako je to bitno.

Thx!!!

retfala

BeGo

Poslano sa mog SM-G986B koristeći Tapatalk

miha

maverick

Malo mu je to grubo poređenje tri-cetiri kraka...po tom bi yamaha uvijek bila brza od honde a nije

dxdandy

Jedno pitanje radi usporedbe...frend si uzeo motor Suzuki DF 6ks 4T duga noga. I donio ga kod mene na skladistenje dok si ne rijesi neki camac. I stavili ga na nosac do mog Marinera ( Mercury ) 5ks 4T isto duga noga. Znaci njegov je kao jaci jer je deklariran kao 6ks a moj 5ks. Na njegovom motoru, propeler vidno manji...
Na mom Merineru je 7.8 x 8 a kod njega 7 1/2 x 6 1/2... Sad mene onako tehnicki zanima...jeli moguce da njegov camac postigne vecu brzinu od moga. Camci su isti a bome i kilazom smo si jako slicni...cca 95kg svaki. Vjerojatno se vrti na vise okretaja ali elisa je toliko manja...dali okretaji to mogu iskompenzirati...tih recimo 500o/min-100o/min ako ima vise a toliko manja propela. Ja ga zezam da ce moj biti brzi bez obzira sto je slabiji ali je propeler veci...ahahahah...isao jos malo po netu traziti za taj njegov motor neke spece i vidim da idu na taj motor od 6ks jos dva razlicita propelera. Jedan je 7 1/2 x 6, taj je kao najmanji i 7 1/2 x 7. E taj je kao najveci. Njegov je srednji po velicini. Sta se dobije tim manjim propelerom a sta ovim vecim od njegovoga. I sta mislite uspredbu mog i njegovog motora u krajnjoj brzini ako su camci isti. Gumenjak je u pitanju isti model, sve isto. Moj ima vec propeler od sve tri moguce varijante koje idu na njegov. Uglavnom solidna je to razlika u velicini kada su tako mali motori.

Hvala i LP !