Distanca

Autor kajman, Ožujak 28, 2013, 11:00:19

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Jožef1

Znam da nije u temi, molim pomoć  :help: dali je nekomu poznato, moguli se u Osijeku kupiti Germine isto onakve koje su na fotkama gospodina kajmana? Ako ne, imali netko saznanja, gdje bi se moglo nabaviti?? Molim vas na pp. Hvala
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

twister011

Ako ima gde kod nas, naci cemo. Malo strpljenja, nije zivot u pitanju. I g. Kajman ce se javiti sigurno.

kajman

Ima u Formax su N.Sad i Beograd mislim da su oko 6 evra komad. od 1.80m, 2.10 i 2.40 m, a težina bacanja koja piše na njima je 50-100 grama... 

Zadnjih godina beleže se velike hidrološke promene u vodostaju, brzini protoka, zamućenosti i temperaturi vode, a direktna posledica je oscilacija potencijalne hrane na nekoj lokaciji. Ove hidrološke promene, mogu da gurnu ribu duboko i daleko od obale, ali isto tako i veoma plitko i blizu obale. Prema tome, i nije čudo kada nas uslovi na vodi zateknu nespremne i onda se ne snalazimo, a navika iz prošlih godina, kada smo na istom mestu uspešno varaličarili, teško se odvikavamo, još teže prilagođavamo novim uslovima, pa su i ulovi retki ili u potpunosti izostaju. Kakvo je onda čudo, da lokacije gde ni u snu nismo pomišljali da lovimo, svake godine postaju sve aktuelnije.

Ova, druga situacija, je svakako povoljnija za ribolovce koji love sa obale, a u takvim uslovima varaličarenje može da bude i te kako problematično. Na novoformiranim lokacijama smuđevi su izuzetno oprezni, zato nesmotreno ponašanje moramo da svedemo na minimum. Međutim, nije samo to u pitanju. U ovakvim uslovima konstantno je prisutna dilema kako smuđevima, na ispravan način, ponuditi varalicu, a da ih ne poplašimo. Zatim, koju vrstu varalica i koji model bi optimalno odgovarao, a da pritom ne napravimo grešku, pa da smuđevi postanu nepoverljivi-oprezni.

Globalno posmatano, hidrološke i sve druge promene, primoravaju smuđeve da se premeštaju na povoljnije lokacije, a to dodatno komplikuje izbor odgovarajuće varalice, taktike i tehnike, pošto grupisanje na novom mikroprostoru, može da podrazumeva i promenu jelovnika. E, zato smuđ i jeste specifičan i zato je potrebno da uvek dobro razmislimo šta od varalica da mu ponudimo u prvim zabačajima.

U očajnim situacijama uvek potežemo za voblerima. Međutim, kod voblera nema kompromisa, u odnosu na godišnje doba i doba dana, ili su aktuelni ili nisu, a kad jesu to je u okvirima njihovih mogućnosti. Velika, srednja ili mala ribica i tu je kraj. Nema kompromisa, pošto voblerom i ne možete da imitirate druge oblike živih organizama kojima se smuđevi i te kako obilno hrane, a pogrešno izabran vobler često je kontraproduktivan. Kod silikonaca je to drugačije. Naravno, ne uvek, ali ako je potrebno da ovu dilemu brzo rešavamo, zbog raznih okolnosti, onda je možda najbolje da se odlučite za neke srednje vrednosti. Kompromis kod upotrebe silikonaca, može veoma uspešno da otkloni dilemu i izbor svede na odličan i uvek optimalan mamac. Pijavice i gliste su uvek atraktivne, a posebno u proleće i tokom jesenjih meseci, kada dolazi do promena u vodostaju i njihovog masovnijeg pokretanja. Veliki silikonci u obliku gliste, na Flexi džig glavama sa slobodnim udicama, odličan su kompromis, a često i idealno odabran veštački mamac za novoformirane i nepoznate lokacije.

Široka lelujava prezentacija Orka šed-tvistera i spiral glisti, Flexi džigom, uvek je odličan izbor, a svakako u očajnim situacijama, kada ostale varalice za plitku i bistru vodu ne daju rezultate. Prezentacija je konstantno na potrebnoj visini i dubini, a to znači u idealnoj poziciji, u granicama optimalne distance za napad i u vidokrugu smuđeva. Ova tehnika je zaista jednostavna, a primenjljiva je u svim slojevima vode. Odlučite se za što lakši štap, osetljivog vrha, srednje akcije. Neadekvatan štap, pogrešna težina olovnog otežanja i loša procena brzine rečnog toka, dovoljan su razlog, pa da prezentacija nije pod kontrolom. I zaista, kakvog ima smisla sav trud i napor, ako neznamo šta se, zapravo, dešava pod vodom. Savremeni pribor, u današnjim uslovima, nije pomodarstvo, već realna potreba da u uslovima drastično osiromašenog ribljeg fonda, nešto i ulovimo. Zato proverite pribor kojim lovite. Zabacite i pustite džig da padne na dno, bez namotavanja i na poluzategnutoj struni. Po padu, trebalo bi da preko štapa osetite »olakšanje«. Odnosno, primite jasan signal da je džig pao na dno. Ako to niste osetili, a vidite da se struna naglo opustila, kontrirajte! Verovatno je napao u propadanju. Šta? Kontra u prazno? E, sada već imate problem sa priborom? Nešto morate da menjate? Teži džig, jeste rešenje, ali ne uvek. Promenite strunu ili koristite štap manje gramaže.

Naravno, možete silikonske Orka spiral gliste i šed-tvistere sa širokim repovima da prezentujete i klasičnim džigovima sa ulivenom udicom, ali na slobodnoj udici Flexsi džiga to je nešto posebno. Cela kompozicija u elegantnim lukovima, meko leluja i zavodljivo prati olovnu glavu Flexsi džiga. Sem toga, odlična je zamena za voblere na terenima sa dosta prepreka. Naravno, nije na odmet da smanjite procenat kidanja. Zato vrh udice sakrijete u telu silikonca. Šta češ više!

kajman

ima i ove germine
ove kostaju od 4-7 evra komad
klikni na fotku da je povecas

- Viva Crocodile 180 cm, t.b. 80-160 gr beli - 499 dinara!
- Viva Alligator 210 cm, t.b. 40-80 gr beli - 599 dinara!
- Viva Alligator 270 cm, t.b. 40-80 gr beli - 699 dinara!
- Viva Crocodile 270 cm, t.b. 80-160 gr, beli - 699 dinara!
- Viva Alligator 270 cm, t.b. 40-80 gr, providni - 699 dinara!
- Viva Alligator 270 cm, t.b. 60-120 gr, providni - 699 dinara!

kajman

Meni je simpaticno kad citam diskusije tipa.. ovo je stap za jig ovo je stap za vobler.......a toliko sam smudjeva nalovio upravo ovim Germinama od punog fiberglasa! Da problem bude veci, termin krut stap, za Jig se gotovo uvek poistovecuje sa kontrom sto je potpuno nevazno jer stap za Jig je pre svega bitan za sve drugo samo potpuno nebitan za kontru i zakacinjanje smudja.

Jožef1

Gospodine Kajman, najljepša Vam hvala  :thumbsup: kako nemam čamac, malo sam ograničen stoga pecam sa obale.
zanimljivi su Viva aligator prozirni 40-80g 2,7m ili 60-120- mislim ovi zadnji prije.
Cijena je sasvim OK, maltene "smiješna", jer ako se i malo pripazi na pribor, na te štapove će se pecati još desetljećima. Sada još moram vidjeti kako dopremiti štapove u Baranju?
Još jednom hvala lijepa na trudu. Bistro
-  moj prvi varaličarski štap  bila je Germina (zelena) 2,10m i još je uvjek u upotrebi  :thumbsup:

twister011

Kao sto rekoh, javice se Gdin. Za ostalo, tu smo :icon_salut:

Lomnica_city

Citat: kajman  u Kolovoz 12, 2013, 09:20:48
Meni je simpaticno kad citam diskusije tipa.. ovo je stap za jig ovo je stap za vobler.......a toliko sam smudjeva nalovio upravo ovim Germinama od punog fiberglasa! Da problem bude veci, termin krut stap, za Jig se gotovo uvek poistovecuje sa kontrom sto je potpuno nevazno jer stap za Jig je pre svega bitan za sve drugo samo potpuno nebitan za kontru i zakacinjanje smudja.

Ja se delom ne slazem sa tim, prvenstveno zbog terena na kojima pecam! Sem Morave, koja je siromasna smudjem, najvise vremena stoga provodim na nekoliko velikih i dubokih jezera, meksim stapom u prolece po mrestu odnosno u jesen/zimu ne bih imao sta da trzim na dubinama 10+ metara!
Jednostavno kontra ni ribi, a ni stencugi koju hocu da preskocim, ne bi bila efektivna, i ostavio bih dzig na dnu tj smudj bi ubrzo spao, zato ja preferiram malo kruce stapove, ali ne bas koceve...

Inace moje neko iskustvo sa jednim istim stapom, vise se savija Avid od 2oz pokusavajuci da odigne dzig glavu sa 20-ak m iz dubine Bovna, nego sto radi na 16-17m dubine Dunava, tekuca voda tu dosta pomaze glavi cim se minimalno odlepi od dna, a tu pecam malo meksom Xzogom, jer mi lepse ubada (kao da smudju treba mikro pauza)!

Jožef1

kajman, pročitah vaš tekst u "dahu"  :thumbsup: ostavite malo i za zimu....,  :icon_scratch:
da ne pišem dva komentara (i onako sam već pretjerao), isto volim malo "tvrđe štapove"- možda sam na takove štapove navikao. Ne mogu zamisliti (ma da je štap extra kvalitete) pecanje soma sa 20-40g- štapom, mada sam sa takvom gramažon hvatao dobrane štuku, ali ne na tekućoj vodi.
Po meni je ogromna razlika (da sad ne nabrajam) stajačica i tekuća voda- mislim ,kako nisam ništa novo otkrio, jer to već svi znate. Držim se ovoga: smuđ, štuka akcija štapa A, som A-B, šaran B i šlag na kraju feederi  :thumbsup:

kajman

Prike Lomunac, Jozef1, Ja iz vasih postova jasno citam da se Vi u potpunosti slazete sa onim sto sam napisao.

tole

kako lovom smuđa većinom na voblera i to pretežno noću koristim malo mekše štapove, međutim često znam okačit nekog twistera ili nekog shedtwistera na glavu od 2 - 3 gr pa lagano kao voblerom tik uz kamen, pa me zanima gosp. Kajman da li takva prezentacija sa flexi jigom manje zapinje i upada između kamena od klasičnog jiga?

Jožef1

Citat: kajman  u Kolovoz 13, 2013, 07:31:32
Prike Lomunac, Jozef1, Ja iz vasih postova jasno citam da se Vi u potpunosti slazete sa onim sto sam napisao.

istina  :thumbsup:

kawasaki

preksinoc na jezeru Josava radili smukiji na 7-8 m od obale na samoj povrsini i sinoc se naostrih na njih pa reko doci cu uvece i zadrzati se kad ono smukiji cvrkaju po povrsinskim kederima na 25-35 m od obale i poprilicno zivciraju jer su mi nedohvativi  :icon_biggrin: :blob6:

neznam sto bih u toj situaciji a cini mi se  da ih teza varka koja leti do njih, a to je glavinjara ili kasika uplasi a i ne odradjuje mi niti jedna samu povrsinu

a jig bi bio idealan od 3 gr ali niti on ne leti tamo a tezi samo ruje po dnu  :toothy12:
Brzi od Bolena.

raso

I za te što tako cmokću ima vrlo djelotvorna medicina. Ti su mi najslađi :be happy: :be happy: :be happy:

kajman

Tole nije problem u mamcu hoce li vise ili manje da zapinje. Problem je kako prezentovati jedan te isti mamac, a da manje zapinje. Tesko je u par recenica da se sve objasni. Ovako, probaj jednim te istim stapom da Jigujes isti silikonac i istim olovnim otezanjem sa tri razicito debele strune. Najtanja, srednje debela i bas debela, iznenadjenje priredjuje stap, kao da imas tri razlicita stapa. Da bi ovaj flexy ansambl povlacio i ostvario isti efekat kao  i voblerom tik, uz, preko i pored kamena, a u odnosu na distancu, potrebna ti je neka debela struna koja ce kompletan ansambl /za razliku od klasicnog dziga/, da drzi u nekoj lebdecoj varijanti.  Cudno je to ali vecina hoce jednom te istom debljinom strune da izvodi razne burgije, raznim otezanjima obikom i velicim, pa se cude sto im to nekako ne ide uvek onako kako bi zeleli....