Paprika

Autor Rap, Studeni 18, 2012, 22:17:06

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

DIDAPATAK

..proces proizvodnje paprike je jako osjetljiv..e sad ko je shebo stvar..otkupljivač sirovine..tehnolog..neko od radnika..ili..najvjerovatnije pohlepa..uvali.bitno da se para vrti  :icon_puke_r:
..Šafranovu ljutu( uz dodatak bibera) sam nekada koristio samo za proljetno zatvaranje šunki kontra muha a odkad šunku sušim u komadima nisam je ni pogledao..nažalost..u svim trgovinama je samo ona dostupna( osim male količine Kotanija)..
.. :baba:

alex7777

Citat: petrinjac  u Veljača 03, 2016, 14:40:58
jebiga... svasta nam uvaljuju...
ko zna i odakle je...
mozda joj je i od tamo negdje presao rok trajanja .. pa su je pojeftino uvezli i prepakirali..  :angry5:
...
svakako je :eek:.. :red-card:
...
i vegeta mi nije ko sta je nekad bila.. prije 30 god.. :no:
...
:006:
pajtas bez zamjerke, al ti si znao prije 30 godina kako je vegeta okus imala il si nesto drugo htio rec  :sha:

alex7777

Ja bi to ovako sroćio ako itko zeli pravu stvar DOMACU  taj ce ju i nac i +- nece puno kalkulirat o cijeni a oni koji pabirće po šokacki nek izvole sta izpabirće , jasna stvar :ok: mislim da niko krivo neshvati trosim je nemilice IMA SE RIBE potrosim 12 15kg godisnje minimalno tako da  :oussama-bin-laden: :oussama-bin-laden: i malo ovog hahha :stripii: ne malo nego puno ovog  :pije: :pije: :flasica: :flasica: pabirćit u prijevodu znaći birat :icon_salut:

mossi

Citat: alex7777  u Veljača 04, 2016, 01:15:44
...
...
pajtas bez zamjerke, al ti si znao prije 30 godina kako je vegeta okus imala il si nesto drugo htio rec  :sha:

Možda nije on ali mi stariji pamtimo i takve "sitnice".
Na žalost VEGETA nije ni do kolena onoj staroj.  :no:

Moje omiljene poslastice su bajadere i životinjsko carstvo gde ima 10gr čokolade i sličica koju i dan danas odlepim. :)
Jedan duži period to ŽC nije al baš ni malo ličilo na original, u poslednje vreme su ga popravili na 80-90% ukusa i kvaliteta ali nikad više kao nekad. Ista priča je i sa EUROKREMOM koji samo ponekad bude "kao" original a onda opet 10x ili bez ukusa ili tvrdo i staro.

Hebiga neko voli da jede i oseti razliku.  :icon_thumright: :occasion14:

ps

Puno puta sam slušao tu otrcanu frazu, domaće je domaće, a pola proizvođača ne zna šta je karenca, ili ne obraća pažnju na nju u nekoj lošoj godini, samo da bih spasio sezonu. Slušao sam ljude koji cijeli život žive od proizvodnje povrća, kako pripremaju fungicide, insekticide, herbicide, "staviš čep na 10 l vode," a uputstvo kaže npr. 5 ml na 10 l vode, ( imaš omjer 10x veći) Ne bih sada da me se svati kao da pljujem po domaćem proizvodu, ali da ima svega, siguran sam.   

Žorž

U jednu ruku si upravu,postoji domaće i "domaće" granica između to dvoje,ume da bude i velika i mala.Mi stariji koji pamtimo neke druge ukuse i vremena,skloni smo da zaboravimo,jednu veoma bitnu stvar, a to je da je nekada kvalitet bio na prvom mestu,nije bilo toliko hemije(tehnologija prerade opasno napredovala) i nije se vodilo računa baš o svakom centu!Prestiž je bio vrlo važan,a o kvalitetu i da nepričam.Setite se velikih sistema tipa Gavrilović,29-ti,Ptuj,Carnex etc...Na žalost danas jedino što je bitno je profit,pa dve nedelje ništa,pa opet profit :pirate:

DIDAPATAK

..a može i u temu o kobajama ali i ovdje..
..prije 10-ak godina mi je jedan jako dobar prijatelj zakukao kako poslije drugog mjeseca nemam svježih kobaja za prodaju(ono dva/tri dima) njegova djeca se pretovare sa dinstanim na vodi pa zapečenim mojim kobajama..jedino meso što jedu u velikim količinama i uz sva variva i priloge...
..nagovorio sam ga da si kupi malu mašinu za mljevenje i dao dva recepta..blaga kobaja i slaninska..
...oduševio se..pa je nastao problem sa nabavkom kvalitetnog mesa..i to smo riješili..
..sad sa sestrom kupi svinju na selu..svako pola..nešto u kobaje,nešto u slaninsku..ima mesa za ispeći a posebno je ponosan kad otope nešto masti..svaka dva do tri mjeseca polutka..kad ima slobodnu subotu napravi mini kolinje(smjesa od 10kg mljevenog) i puni u naj tanja crijeva..kaže da ga ispadne kg odlične domaće kobaje za peći i kuhati 20 - 25kn..nema alergija,apetit u porastu, lijepa zanimacija...a živi na 7katu..
..zašto ovo pričam..zaboravili smo mi rođake i prijatelje na selu..a kvaliteta življenja na najnižoj razini..
.. :baba:

petrinjac

Citat: alex7777  u Veljača 04, 2016, 01:15:44
Citat: petrinjac  u Veljača 03, 2016, 14:40:58
jebiga... svasta nam uvaljuju...
ko zna i odakle je...
mozda joj je i od tamo negdje presao rok trajanja .. pa su je pojeftino uvezli i prepakirali..  :angry5:
...
svakako je :eek:.. :red-card:
...
...

...
.....
nema zamjerke.. znao sam..
bemliga bio sam slab jelac' svi su mucili muku oko mene i s jelom... :takoje:
imao sam jedno staro.. meni omiljeno jelo.. vec dugo se takva ne pripremaju.. pa se prisjecam okusa vegete kad sam ju stavljao u to jelo.. :takoje:
...
tad se i brasno nije kupovalo u trgovini.. nego su roditelji vozili zito da se samelje u mlinu koji je pokretala voda..
da ne duljim..
...
zivim jako bilizu dva grada.. nisam bio siromasan.. no tako je bilo..
...
koliko se sjecam.. jelo je bilo jako jednostavno..
...
na domacoj masti se poprzi brasno..
pospe se sa slatkom paprikom.
cim paprika zamirise
prelije mlakom vodom  i pusti se da zakipi..
kad zakipi unutra se dodavalo tjesto napravljeno ko za krh. (mislim da bez germe)
...
kad bi bilo gotovo i zagrabi se u tanjur.. ja sam po tome volio dodat jednu malu zlicicu vegete.
i bas sam to volio jesti...
...
kod mene se to zove..' TRGANCI' (jer se zamjesano tjesto iz oblika kugle trgalo prstima.. velicine kao karamela odprilike)
jelo se posluzivalo zimi i toplo. :hi:
ko ima volje nek isproba :occasion14:

zvona

Trganici lelele..još kad ispečeš slanine i kobase pa na toj masti malo vrhnje podgriješ pa preliješ..i još kiselog kupusa..a jooj evo gladan sam

ibro dirka

Kako sušiti papriku ako bih ju mljeo u prah?

Žorž

Nanižeš na konac,napraviš venac,okačiš na suvo i promajno mesto i kada se osuši,iskidaš peteljke,samelješ i slast potrošiš :icon_thumright:

ibro dirka

Tako sam i napravio prošlo ljeto ali su mi posivile i pocrnile...jesam ih presušio ili ?

Sg.Pepper

Prije je da nisi dovoljno osusio, moj susjed se bavi paprikom i oni to prvo suse u pusnici pa tek onda na zraku
dec d vej aj lajk it....

Žorž

Citat: ibro dirka  u Veljača 08, 2016, 20:33:00
Tako sam i napravio prošlo ljeto ali su mi posivile i pocrnile...jesam ih presušio ili ?
Mora da bude na promajnom mestu,da što pre dehidrira,čim počnu semenke da zvone,kada protreseš,gotovo :occasion14:

ibro dirka

Bila je na promaji jedino mislim da je malo dobijala kiše pa je zbog toga dobila po lampi...pripremam se za sadnju. Prošle uvenule nabrzaka a baš bih si napravio svoju ljutu za čobiku...