XZoga štapovi

Autor Brus, Studeni 20, 2012, 18:08:43

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Dr.Motte

Bob, slažem se s tobom. Zapravo nikada ne možeš 100% tvrditi da nekada nisi kvrcnu štap od rub čamca ili kamena ili nečeg trećeg odlažući ga i da se to kasnije neće manifestirati pucanjem. Prođe vremena i zaboravi se na kvrc ili ga čak niti ne primjetiš, ali..
Jasno da jak udarac od nešto tvrdo može uzrokovati ovako nešto ali da prošlogodišnji kvrc uzrokuje pucanje ove godine, ne mogu razumjeti.
Pa to su štapovi od 200€ i takve stvari nebi smjele imati utjecaja na njihovu izdržljivost, jer, fućkaš ti osjetljivost, snagu, itd ako na najmanji kvrc pukne štap koji toliko vrijedi.
Jasno je meni da su to moderni materijali, visokomodularni karboni i ine karakteristike, ali mišljenja sam se ovakve stvari nebi smjele događati.
A o garancijama i našim trgovcima ne treba trošiti tipkovnicu.

maverick

Ali bas je tako ...sto skuplji to su osjetljiviji na kvrckanje....sta mislis koliko kostaju one takmicarske steke...a slome se prilikom odlaganja u stolicu...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

šajzika

gubi se na robusnosti zbog smanjenja tezina i upotrebe laksih osjetljivijih materijala ili?
Audentes fortuna iuvat

vatrogasac

Slozit cu se s Kawasakijem jer znam koliko sam puta preopteretio saranski stap,a vjerujem da je i on,nemam iskustva s XZogom ali koliko sam skuzio to je visoka klasa stapa nesto kao Greys i Chub a oni su pokriveni dozivotnom garancijomn,a imas na cro carp forumu lika koji popravlja stapove da je to milina...

bob

Pojedini štapovi se prave od materijala sa visokim modulom elastičnosti a koji su po svojoj prirodi krti (ne žilavi) a loša osobina krtosti je iznenadan lom.

Dobra im je osobina velika krutost za malu težinu. Pa se njihovom primenom dobijaju lagani i osetljivi štapovi sa malim vremenom oporavka vrha. Ove osobine su za određene primene vrlo poželjne.

Razne tehnologije se primenju kako bi se ublažile negativne osobine ali izgleda da one ne mogu potpuno da se otklone. Zapravo tim otklonjanjem raste težina  pa onda to ide do neke kompromisne mere. Štapovi bez tih kompromisa su super osetljivi i laki ali  i krti.

TopMix

Citat: kawasaki  u Siječanj 19, 2014, 17:02:45
Citat: TopMix  u Siječanj 19, 2014, 15:25:45
Ako je to mamba 8ft 10-45, mislim da joj je 30gr preveliko opterecenje, plus nagli trazaj, kome je prethodilo ubrzanje glave, prilikom ostrog zabacaja na 15m daljine...mada, sve to ne mora nista da znaci. Mozda je i stap imao neko nevidljivo ostecenje, fabricku fresku...Steta...
jel se ti ovo salis ili mislis ozbiljno?
ovo 30 gr i 15 m i sta ja znam
pa druze nebi smila ni osjetiti a kamoli puci  :hi:
Ma, slazem se, 15m nije nista, mora da je stap bio ostecen, a ako je tako, pukao bi pre ili kasnije, u bilo kojoj situaciji.
Ali, sto se tice gramaze, ja stvarno mislim da je 30gr za taj stapic malo mnogo ili neka gornja granica, bez obzira na deklarisanu nosivost. Nije iskljuceno da se ponekad na stapu napise neka gramaza a iz aviona se vidi da nije to to. Ne mogu da zamislim da sa mambom zabacim glavu od 45gr??? Mislim da bi to ubilo stap, ali, uostalom, probacu i to prvom prilikom pa cu videti.
Inace, meni je blago receno nejasno, kad su u pitanju gramaze kod zoge, primera radi, upoorodjenje mambe i lion force. deklarisana gramaza skoro ista, razlika 5gr, a u praksi, dva potpuno razlicita stapa...

MIKA

TopMix gdje ti lovis sa mambom  ako ti je 30gr za taj stap mnogo. pa to je najiljepsa gramaza za taj stap, i vece glave do 50 gr koje ja bacam nisu nikakav problem  stapu
Čovjek se rodio umoran, a živi da bi se odmorio :D

bob

TopMix: .......deklarisana gramaza skoro ista, razlika 5gr, a u praksi, dva potpuno razlicita stapa...

To nekada nije bilo moguće a sada, primenom novih ideja i tehnologija jeste.
Zamisli dva štapa potpuno istih osobina pa i iste bacačke veličine,
Na  jednom od ta dva, donji deo ojačaj, primenom krućih maerijala i ukrštanjem vlakana.
Šta si dobio? Štap iste bacačke težine a veće snage! I tako imaš dva štapa iste tb a koji se znatno razlikuju.

maverick

Tko bi znao za sta je konstruktor namjenio pokoji stap...a mi udaramo svi u isto...jbg...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

TopMix

Mika, spora reka, gramaze od 7-11gr, retko 14, a jos redje 18gr, sad pri ovim nizim vodostajima, dubine od 6-10-12m. Mambu sam uzeo bas za to, a za vece glave i brzu vodu koristim druge stapove. Vidi, ne kazem ja da ne mozes zabaciti sa mambom i 50gr, ali verovatno jigovanje dozivljavamo na razlicite nacine. Jbg, ja na pecanje nosim najmanje dva razlicita stapa, a cesto i treci, bas zbog razlicitih situacija koje me mogu zadesiti na vodi i pokusavam uvek da se prilagodim trenutnoj potrebi. Odavno ne koristim stapove univerzalnog tipa.

Bob, kod mambe i liona nije razlika samo u donjim delovima. Pogotovo se razlikuju i u onom drugom, gornjem delu.

Lomnica_city

@bob:
Takav je novi (2013.) model Legend Elite-a zato sam za lom koji je maverick pomenuo nedavno pitao da li je pukao model pre ovog, jer je zbog krtosti i vrlo lakog pucanja vrh promenjen i sad se radi od SC V karbona (preko 50 miliona PSI) a donji deo i dalje od SC VII (preko 60 miliona PSI), jer je recimo pucao i u zabacaju 8gr glave na 2. pecanju!!
Tako da je donji deo zilav ali zbog velikog konusa i debljine nije tako krt kao gornji, dok je gornji sad zilaviji jer je manjeg modula elasticnosti i verovatno milisekund sporiji/meksi...

Sta reci za ovu Xzogu, u pitanju je HM karbon skoro bez smole jer na 100-ak grama karbona dodje 1gr smole (99% pure carbon fibre je reklama za sve slatkovodne blankove Xzoge), i tu dolazi do izrazaja neko armiranje koje je eventualno uradjeno, ili deblji lak, nano smole (mislim da nisu)!

Na Fejsu se bas sad vodi neka diskusija o toj krtosti HM i UHM stapova, i bas se navodi primer LE vs Avid iz St.Croix ergele, tu je sa 13gr vise zbog nizeg modula dobijeno kod Avida mnogo vise zilavosti i robusnosti, e sad posto je Xzoga tema, mene cudi da na ionako dosta teske stapove za tu duzinu nisu dodali jos 5-10gr i osigurali ga nekako???

Recimo Avid ima uzduzno "armiranje" nekakvim vlaknima pa opet na 2,6m ima svega 160gr sa nekim osnovnim HM karbonom od nesto preko 40 miliona PSI, ja stvarno ne znam ni za jedan slomljen u ribolovu! A dok Xzoga slicne snage i duzine em je teza, em pucaju, kao sto rekoh ovo je druga Mamba za koju znam da je pukla a malo ih je prodato!!

Dr.Motte

Čini mi se da sam nekada vidio i išao sam provjeriti na Xzoga stranicu, Xzoga je 99% grafit.

Alija

Štap je mogao biti UDAREN (kvrcnut)u tvornici,greška u blanku (manje vjerovatno ),nekakav trkac glavom ili štapom o štap ... opcija je milijun ,al jedino je sigurno da mi je žao i znam kako ti je leglo to pucanje  :crybaby2:  jbg !
To se jednostavno desi !!!

joker

meni nije jasno zasto kod mambe gornja sekcija nije glatka u biti kao da nije stavljen zavrsni lak i pod prstom se osjete namotaji koji se i vide golim okom
prije su zene kuhale kao moja mama a danas piju kao moj tata

Greys

Nije ni kod Mastery, ni kod Shitena