Da bolje razumijete ono sto vidite na ekranu

Autor maverick, Studeni 22, 2012, 23:28:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

šajzika

Znas i sam da nekad riba nece, mozes joj baciti varalicu na glavu.
Nekidan kolega pokazuje ljusku smudja, ocesao ga varalicom a ovaj ga ignorirao.

Vise me zanima ovo sa 83khz,
Ides na to zbog dubine i snopa ili?
Audentes fortuna iuvat

ivan 84

Mossi, baš sve probali i male i velike gume,samo u panjevima bili di inače lovimo. 8h ribolova :pirate:
I tata bi sine...

ivan 84

Citat: šajzika  u Veljača 18, 2018, 08:49:00
Znas i sam da nekad riba nece, mozes joj baciti varalicu na glavu.
Nekidan kolega pokazuje ljusku smudja, ocesao ga varalicom a ovaj ga ignorirao.

Vise me zanima ovo sa 83khz,
Ides na to zbog dubine i snopa ili?
Kolega je tako stavio, ne znam. Tako smo najbolje vidjeli... Moram učiti još puno na sonar...
I tata bi sine...

mossi

Lukovi se najbolje vide na 83kHz. Detalji na što većoj frekvenciji. Ali što je viša frekvencija osetljivija je na "smetnje" tipa pesak i ostale nečistoće u vodi.

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk

šajzika

Svi mi moramo jos puno uciti na sonaru :stripii:

Naucio  sam da je na 83khz snop/cunj takav da ti baca dubin/sirina  1:1.
Slika puno lošija. Riba izduzenije izgleda na sonaru tj veče zbog kuta signala koji odasilje sonda

Na 200khz dubina/sirina snopa ti je 1:3
Znači na tih 7m dubine bi ti pokazivalo mal jace od 2m ispod tebe.
Puno kvalitetnija slika.

Ja bi na tvom mjestu ako i koristim  83khz i  kad tako lociram ribu prebacio na 200khz da dobijem bolju sliku i uzi spektar tj tocniju lokaciju ribe.
Nije isto naci luk i lukove na 7m sirine  i na 2.5m sirine.

Nadam se da sam bio jasan.
Audentes fortuna iuvat

ivan 84

Jasno :occasion14:
Idući put ću se malo više igrati sa 83khz /200khz
Ima na YouTube opis ovih sondi kako čitaju teren,
Gledao sam to. Samo da je više vremena za izlaske na vodu  :bye:
I tata bi sine...

im84

Što vise na vodi igranja,a  manje teorije, to bolje. Čim prođe sezona, okačim par slika
#foxrage
#fox_rage_fishing

joker

prije su zene kuhale kao moja mama a danas piju kao moj tata

šajzika

Citat: ivan 84  u Veljača 18, 2018, 09:58:28
Jasno :occasion14:
Idući put ću se malo više igrati sa 83khz /200khz
Ima na YouTube opis ovih sondi kako čitaju teren,
Gledao sam to. Samo da je više vremena za izlaske na vodu  :bye:
Citat: Greys  u Veljača 18, 2018, 10:14:22
Što vise na vodi igranja,a  manje teorije, to bolje. Čim prođe sezona, okačim par slika
Ovo je greysika super napisao.
Tako su se svi smijali mlb-u, ide i gleda u Tv.  kad je momak bas dobro naucio sad šute i pitaju za savjet .
Vrijeme na vodi jedino.  youtube i forumi ti tesko mogu pomoci u necem ozbiljnijem
Audentes fortuna iuvat

maverick

Na netu ima puno dobrih smjernica ali vrijeme provedeno na vodi je jedino mjerilo...imao sonar ili ne. Danas svi imamo neki uzurbani tempo u zivotu pa nemamo vremena  da svaki dan idemo na vodu...pa je sonar tu ne vidjeni nadomjestak da taj dan ili dva tjedno provedemo s boljim ucinkom
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

83/200 je kod mene stalno na 2D prikazu.
Vrlo često uključim i Fish ID plus lukovi, osetljivost FID-a stavim na srednje.
Kad prikazuje samo lukove na 2D teško mogu da znam gde se te ribe nalaze, ali FID mi pokazuje plavu i narandžastu ribu pored lukova.
Narandžasta je sa 200kHz tj u užem snopu tj više pod čamcem.

SI je posebna priča i tu tek ima dosta fulanja u tačke:
1. greška u samom GPS-u
2. greška u sidrenju
3. greška u odnosu na vodu, moraš da znaš gde je to što si video na sonaru pod vodom.

A to što si video lukove ima hiljadu YT video gde su i šarani i somovi i smudjevi svi zajedno.  :icon_thumright:
Pa šta te trefi na loto-u.  :glasses9:

im84

Masu poznanika koje znam, novopečenih sa sonarima, uz puno teorije, a malo prakse mi javljau vidio sam smuđa, ovo ono. Kad postavim pitanje jesi ih dobio, odgovor ne. Ljudi su uvjereni da nešto vide, a neznaju osnove čitanja vode, i zašto bi se uopće koja riba nalazila na tom terenu, već si sami ''utuve'' uglavu da je baš to to, jer su to negdje čuli. To sam vec negdje napisao. Bukvalno točno znam za neke ribe koje su i to sam sam sebi dokazao nebrojeno puta.

Kada sam rekao da su tobike, potkačio sam ih (nije za pohvalu, ali da si dokažem da sam u pravu). Kada sam rekao da su šarani, onda su to bili šarani. Isto tako i smuđ. Njega ove godine stvarno rijetko vidim, i imam neke svoje teorije što bi moglo biti, ali to je druga priča.

Bio sam neki dan kod prijatelja i upravo pričamo o sonarima, o čitanju i kažem kako ih nisam dugo vidio (smuđeve na ekranu).

Ko za vrag, taj isti dan vozimo se na terenu ''gdje nema ribe'', kažu bunar je, sve se potuklo (doduše ima i tu nešto), ali da baš nema ništa smuđa nevjerujem. Prolazimo i vidim 4 smuđa gdje leže, sidrenje, prvi zabačaj, imam jednog oko 3kg. Silazimo namjerno da vidimo sad sliku, leže 3komada.

Ovo je sve rezultat puuuuuno sati na vodi, razumijevanja čitanja vode i sondiranja, zaključivanja na temelju logike i onog što ti ekran pokazuje.

Davnih dana, Maverick je nešto napisao u ovom stilu: ''Džaba ti sonari, ekrani kao tv, sidescan-structure scan, kada neznaš čitati vodu.''

Kupuju se sonari, u nadi da će nešto više uloviti, marketing čini čuda, a praksa zapravo jako malo (što je meni osobno super).

Sve što pišem, pišem iz vlastitog iskustva, a ne rekla-kazala.
#foxrage
#fox_rage_fishing

yopatami1

Kugla

Greys, Greys po tebi je čitanje vode najbitnije, pa da nisi imao taj sonar ne bi vidio ta 4 smuđa kako kažeš, đaba bi ti bilo čitanje vode

im84

Prepuštam temu stručnjacima za sonare, kugla i dravski ce vam to bolje pojasniti
#foxrage
#fox_rage_fishing