Jig malim glavama

Autor MIKA, Kolovoz 09, 2014, 23:49:19

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mlb

Ali naravno za to treba malo vremena ,iskustva i nešto bolji pribor koji si priuštimo s vremenom! Gledam to po sebi  i nekom svom skromnom iskustvu!

MIKA

Citat: maverick  u Kolovoz 10, 2014, 09:25:41
Citat: MIKA  u Kolovoz 10, 2014, 08:51:55
recimo u spustanju camcem uz obalu i klasicno jiganje npr relax kopito 4L jig glava od 8grama ne moze ni potopit gumu a kamoli da joj da akciju. dubina vode 4m na gore kako u toj situaciji radis sa tako malim glavama???

Ne znam kako mislis klasicni jig spustanjem uz obalu....mozda mislis na vertikalu....ja recimo malom glavom i gumom cesto radim tokom noci uz obalu kao i voblerom...ako me razumijes....malom glavom radim i u mekanoj i plitkoj vodi kad mislim da smudj dolazi na takva mjesta....

stanem camcem oko 20ak metara od obale i ne sidrim se nego me voda lagano nosi, bacam  okomito  prema obali dok me voda nosi i povlacim prema camcu. dubene su minimalno 4metra na dalje i tu mi mala glava na vecem silikoncu poput 4L nema nikakvog efekta.
tole naravno da radi sam i bez glave ali u ovom slucaju je to beskorisno. hvatao sam stuke na KONGER silikonce koji su  skoro pa potpuno isti ko i 4L sa 2 grama jigom na stajacoj vodi pa jako dobro znam kako radi.
evo da jos kazem da mi je 8grama najmanja glava na koju sam dobio smuda ovak u spustanju, jbg ne sjecam se koja je bila guma
:occasion14:
ovo se odnosi na zimski ribolov smuđa kad ga cackam na dnu, ljeti nisam ni probao jer nemam puno vremena. nismo se bas najbolje razumjeli  :bye:
Čovjek se rodio umoran, a živi da bi se odmorio :D

zvona

ja sam vezo običnu smuđarsku udicu i na nju kačio tvistere i šedove za lov bucova po površini i malo ispod..mana toga je što se varalica okreče oko svoje osi..za tvister manje bitno ali za šed nevalja pretpostavljam..olovna glava ga stabilizira..problem je taj da ja nemam kod sebe gdje kupit glave od npr 3-7gr na adekvatnim udicama..kad bi uzeo šed npr orku od 10cm i glavu od 3 grama vjerujem da bi se moglo radit na otpuštanje makar nekih 30-ak metara

tole

ja u principu najviše lovim u ljeto i jesen....i tu su situacije kada po danu najbolje radi silikon na maloj glavi...prezentiran na način da izgleda kao nešto hranjivo što se bori sa strujom, bacam mamac uzvodno i puštam ga da tone niz struju i samo lagano namotavam višak strune uz povremeni lagani cim vrhom štapa dok mamac nošen strujom proplivava pored ili sjeda na željenu poziciju....i pri takvoj prezentaciji mi čak ni sama vibracija mamca ne igra neku veliku ulogu i u velikom postotku mi oskar od 10 ili 12cm  ili  neki drugi no action tada najbolje odrađuje posao....

maverick

Mika ...tako treba vise srece da bi upecao smuđa nego znanja...uzmes takav teren i sidris se i odradis dio...pomaknes se dvadesetak metara dalje pa opet odradis...probas blize ili dalje obali i to temeljito ali po dnu...pa kolike glave trebaju da trebaju...sto se tice manjih odnosno malih glava ...slična je prica kao i s voblerom...u takvim uvjetima ih upotrebljavas i u takvim vremenima...mislim na sumrake...i noc....kad se smuđ najčešće dize u gornje slojeve....
Dobio sam par pp na ovu ili slične teme...ne znamo svi sve i nije sramota pitati...samo pitajte i vec ce se neaci netko da vam odgovori ili pomogne...čak mozete navesti i nacine kako to radite kao sto je ucinio mika pa da i taj dio prokomentiramo....ovakav teren gdje se mika lagano pustamo bi bi fin za vertikalu kad bi trebalo korisiti dosta teze glave....pa opet ovisno o vodostaju ili dobu godine da li smuđ uopce posjecuje takva mjesta itd itd....znaci opet se sve svede na ono da treba biti hebeno uporan i strpljiv....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Ive

Kad smuđ rauba u najvećem granju ili nerauba a znam da je tamo..šta bi mu mogao servitati :sha: vobler ako samo i pokušam :wave: a volio bih ga upecati svakako :takoje: e onda mekani silikonac na wormici ili skroz lagana glavica i čačkanje..drugačije nemože.Druga situacija kada sa obale pecam a na dnu su stepenice velike o čiji rub silikonac na težoj glavi obavezno zapinje i ostaje naravno,e onda isto ide lagana glava koja se ne zabija pod stepenice već samo lagano udari i prođe dalje..
Ono što me ne ubije..ja probam opet!

raso

Ja too radiim sa štapom od 18 grama. silikoncima od 6 do 10 cm, sto tannnjim ili lakšim, glavama od 2 - 6 grama, ili koristim texas rig sa otežanjem do 6 g.

Hudini

Čekaj Tole. Taj sistem uzvodnog bacanja radiš s obale? Kako se to pokazalo u lovnosti? Tipa ništa drugo neće a onda se na to pokaže dobitno?!

Ja sam opet otišao u drugu krajnost. Lagano olovo 2-10 grama na predvezu i vobler plitkoronac ali to u kamenu a ne u granju

MIF

Citat: MIKA  u Kolovoz 10, 2014, 08:51:55
recimo u spustanju camcem uz obalu i klasicno jiganje npr relax kopito 4L jig glava od 8grama ne moze ni potopit gumu a kamoli da joj da akciju. dubina vode 4m na gore kako u toj situaciji radis sa tako malim glavama???
E moj Mika...koliko jr smudja na tvom terenu ovako izgubilo glavu

A o stuki da ne pricam..
Najcesce po maloj vodi 6 grama,a mozda te jebe kut u odnosu ma obalu.
Malo uz vodu,i problem rijesen.

tole

Citat: Hudini  u Kolovoz 10, 2014, 18:32:29
Čekaj Tole. Taj sistem uzvodnog bacanja radiš s obale? Kako se to pokazalo u lovnosti? Tipa ništa drugo neće a onda se na to pokaže dobitno?!

Ja sam opet otišao u drugu krajnost. Lagano olovo 2-10 grama na predvezu i vobler plitkoronac ali to u kamenu a ne u granju

ne, to je nešto što mi je obavezan dio ribolova....to mi daje mogućnosti da lovim sa obale tamo gdje nitko drugi ne baca silikon...pa i tamo gdje se može...zna biti izuzetno komplicirano i obično bude na svakoj pozicije kidanje dva prije nego ubodeš težinu glave i mjesto na koje trebaš bacit mamac da ti ga voda donese baš tamo gdje želiš.....

jbg....teško je objasnit ovako....dođi u ribičiju pa ti pokažem iz prve ruke...nije ništa komplicirano samo moraš dobro znat poziciju koju odrađuješ i samo opušteno :ok:

tole

i da, zaboravio sam napomenuti možda najbitniju stvar.....prezentaciju radim samo dok mamac ide nizvodno, onog trenutka kada mi dođe da moram povlačit uzvodno ide van i sve iz početka...

...jer onda ga ionako struja podigne ka površini zbog premale težine glave....

Hudini

tole

danju....noću malo teže...noću samo voblerima   :takoje:

Hudini

Dan, smudj i jos s obale. Za mene je to nepoznat svijet.

Kugla

Ma kakvi nepoznat svijet, svog največeg smuđa sam uhvatio u pola 8 ujutro, pred kraj kolovoza!
I to na maloj glavi cca 10 grama i orkin shed twister.