ELEKTRO PENTE

Autor mossi, Prosinac 13, 2012, 16:05:57

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Hunter

dvije godine se vozam na mikado motoru koji je na prvi pogled isti e tech i nije bio loš prve godine ,ali se svemenom razjebo nakon samo 15tak ribolova i mjenjam ga sa minkotom definitivno ... jadnog ga nisam patio sa šrot akomulatorima nego je dobivo samo najfiniju struju iz 95ah gel akomulatora .

Srđan

Sjećam se najavljivanja tog Mikado trolling motora. Bija je dobro marketinški obrađen, ali nisan nikad sazna za nečija iskustva sa njim. Evo, tek sad to mogu čuti. U to vrijeme, kad je on bio uveden na tržište nije bio neke ultraniske cijene, odnosno prema Minn Koti. Zelim reci da ga sama Minn Kota nije smatrala nekom konkurencijom.

Srđan

Jos sam samo zelio reći, da mnogi da bi mnogi ljudi zeljeli znati koliko njihov motor ima konja jer se kod gotovo svih trolling motora deklarira samo potisak, a kako su glavni proizvođači iz USA, oni kao mjeru koriste libre (LB). Mi ovdje koristimo Kg.

Dakle nema izravne poveznice između potiska i snage. Stara i udomaćena mjera za snagu je KS. Danas je to Watt, odnosno kilowatt KW. KS ili KW, kako hoćete, je mjera brzine transfera energije. Potisak je mjera sile reakcije koju propeler stvara akcijom. Uglavnom, postoji neka veza između ove dvije veličine koju je moguće izvući preko pitch-a propelera i snage motora iako su to kruške i jabuke. Onda Vam vrijedi:

- kod vanbrodskih električnih motora (penti) svakih 30lb je jedna KS, a kod trolling motora svakih 60lb je jedna KS.

Srđan

Nadalje, teorijski (bar šta ja sad znam) iz 12 Voltne baterije možete izvući max 55lb, sto znači da ne možete imati trolling motor od 1KS na 12V. Za više konja morate dodavat akumulatore.

Srđan

Iako se mozda ne pridodaje mnogo pažnje načinu ugradnje trolling motora, ipak je potrebno reći da je načelno, bolje imati motor ugrađen na pramcu nego na krmi. Znam da kod nas, čak i na slatkim vodama ovo nije uobičajno, ali puno je više tu pluseva nego minusa.

Kao prvo, bilo koji brod ili čamac jednostavno ne se može kretati u ravnoj  liniji, te je zbog toga mnogo lakše potezati čamac nego ga gurati. Pri guranju troši se više energije za odrzavanje smjera. Kao drugo, lakše je sa pramca pomaknuti brod u stranu nego sa krme. Kao treće, pramčani motori zasigurno osiguravaju mnogo bolju kontrolu i održavanje pozicije jer imaju bolje odzive na komande. To je ono što vam treba, visoka upravljivost odnosno brz odziv, a kod pramčane ugradnje to je puno bolje. Ako smatrate, da možete relativno lako rješiti instalacijske mehaničke probleme na svom brodu ili čamcu, a ribolov vam je bitan moj savjet je da dobro razmislite o pramčanoj ugradnji, jer je za sami ribolov bolja! Jedino što morate točno rješiti je potisak i duljina osovine. Danas s tim motorima možete upravljati bežično sto je fantastično.

Srđan

Uglavnom, kao nepisano pravilo za duljinu osovine pramčanog motora uzima se da motor ne smije stvarati kavitaciju, a to znači da mora biti uronjen 30 cm u vodu. Na to naravno treba nadodati visinu pramca od vodene linije i nema greške.

alex7777

mossi

maverick

A moze li se povezati recimo podatak da elektromotor od npr 55lb ima snagu motora od recimo 600 w...pa ako znamo da je 1kW oko 1.3 konjske snage...ispane daje taj od 55 lb manje od 1 ks.....I kako mislis da iz 12 v baterije moze samo 1 ks, mislis da za vece treba 24 v ...itd itd
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Srđan

Citat: maverick  u Ožujak 03, 2019, 21:10:32
A moze li se povezati recimo podatak da elektromotor od npr 55lb ima snagu motora od recimo 600 w...pa ako znamo da je 1kW oko 1.3 konjske snage...ispane daje taj od 55 lb manje od 1 ks.....

Ma može se to povezati, pazi moze se svašta povezati, ali amo sad probat ovako. Recimo, ti vadiš konjsku snagu iz watta jednostavno iz Ohmovog zakona znajuci pri tom odnos između kilowatta i konjske snage. I to je to!? Nije ti tu ništa sumljivo, sve ti je ok?

maverick

Ja to rezoniram kao propali električar  :uf: Ustvari nisam se dosjetio ovog sam vec sam negdje procitao pa me zanima koliko je realno uz tu cijelu priču....neke matematike ima ali koliko je realno nemam pojma  :ok:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Srđan

Gledaj, kao prvo svaki elektromotor ima gubitke, samo on, dalje treba doc do propele i tu postoje gubici, ali sve to skupa i nije toliko bitno jer je to sve skupa malo u odnosu na samu propelu. Sta ti znače konji motora ako si umjesto propele recimo ma motor zakačija kuglu? Znači ti i dalje imaš toliko konja ali brod ne ide, odnosno kao da ti je propela ispala. Zato sam reka da je moguce izvuci neku analogiju preko pitcha propele i snage motora. 55lb u toj analogiji je malo ispod konja.

Srđan

Vjerojatno si čuja da Tomos 4 u principu nema 4 konja nego 2.8. Kako je bilo takvih nebuloza dosta kod vanbrodskih motora svojedobno su se proizvođači dogovorili da snagu motora mjere na samoj propeli. Kod elektropenti se mjeri potisak a to je iza propele. Zbog toga to nisu konji nego libri. Njihove propele su dizajnirane na način da što većom površinom zahvate što više vode. Ako se okretaji dižu voda sve više kasni na latice propelera te se dođe do okretaja gdje dalje podizanje nema smisla. Dizu se okretaji a brod uvijek ide istom brzinom, te ako bi tija nastavit dizat brzinu morao bi promjenit pitch. Ako promjeniš pitch za više brzine onda poslije na malim brzinama brod neće imat odziv i akceleraciju kao prije. O tome se radi. To je povezano donekle i sa tim maksimumom od 55lb, sa još jednom bitnom stvari. Ako bi i stavio snažniji motor taj motor bi vuka iz baterije više od 60A na max brzini. To te vuče na puno baterija i deblje kablove, a taj motor ne bi osigurao osjetnu promjenu maksimalne brzine jer koristi trolling propelu. Motor kao motor bi bio znatno veći i teži. Sve to skupa nema puno smisla.

Srđan

Neke, ali samo neke prepreke u tome savlada je njemački Torqueedo. On u sebi ima pretvarač koji digne 12V na 100V pa onda napaja motor. Pretvarač za te snage nije baš lako izvesti a da to bude jeftino. Osim toga, taj pretvarač sad isto unosi gubitke. Ne virujen da se ovi drugi proizvođači toga nisu sitili, mislin da sve o tome znaju, ali ne rade takve konfiguracije. Mislim da tu postoje mnoge zapreke na koje treba potrošiti da bi se rješile. Recimo, motor radi na 100V, triba to kvalitetno izolirati, jer motor se grije, a zbog iskoristivosti mora bit na propeli, pod vodom. To mora bit skuplje, a cilj je to sve skupa napravit što jeftinije. Nije ovo vojno tržište di pare nisu bitne.

majstor

I koliko sam vidio košta veilke novce, ali dugoročno vrijedi.