Paprika

Autor Rap, Studeni 18, 2012, 22:17:06

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mossi

Ljutu možeš bilo čiju, ali kvalitetna slatka je problem.
Plus mala količina, plus ko danas ima kameni mlin za papriku.. ?!  :no:

ibro dirka

Planiram si uzeti onaj kameni tučak\tarionik pa s njim pravit...

mossi

Ja sam jednom pre 2 godine umesto slatke paprike uzeo ljutu
i sa njom debelo popaprio masti i lepinju.

Nakon 5 minuta mi krenula krv na nos kako sam udisao ljuto.
Da ne kažem koliko je ljuta bila ljuta.  :tongue3:

Taj posao sa tučkom ... za 500gr paprike ima da se u*ereš od posla.

ibro dirka

Znam da je ajme tucanja ali ne bih ja puno, malo ljute da imam u prahu...inače ja ljutu pojedem na brzinu...

Žorž

Ibro,kod nas ima da se kupe mali kameni  mlinovi,pravi neka zanatska radnja u južnoj Srbiji,najmanji koji odgovara kućnoj upotrebi mislim da košta oko200 e.Ima motor,redukciju,dva kamena,daju garanciju.Kum se bavi hladno ceđenim uljima pa je hteo da kupi,da melje košticu od grožđa.Izgleda kao oni stari veliki,pričao mi je i od kog kamena se rade žrvnjevi,sve u svemu ozbiljna sprava.Mislim da ih rade u 4veličine. :hi:

petrinjac

sta se tice susenja.. vani je idealno.. no klima se malo pobrkala i osusit ju vani postaje problem..
...
od suvise vlage u zraku.. koliko se osusi preko dana..
navecer i ujutro pokupi dio magle- vlage i dobiva crne mrlje po sebi.. (tako je i sa susenim vrganjima)
govorim o sredisnjoj RH.
...
ja sad susim na nosacima zavjesa na prozorima.. :thumbsup:
nanizem na konac kao ogrlica.. i okacim na krajeve nosaca  (drzaca) zavjesa..
u doba kad su paprike zrele tad vec lozim centralno grijanje svako vecer.. al kratko jedna vatra za toplu vodu.
....
odlicno mi se pokazalo.. :thumbsup: a i nije bas ni ruzno za vidjet.. (kako- kome).. dodju ka ukras jesenskih dana..
...
potreban je neki oblik grijanja da bi se susile.. inace u zatvornom prostoru bez grijanja.. propale bi :takoje:
.....
kamini i peci u kuci tu bas i nisu neko rijesenje...
jer u doba kad se paprike stavljaju na susenje.. vani bude jos dosta toplo pa bi ukuci bilo prevuce..
.....
za 20 dana su suhe.. ja ih drzim i duze.. do 40 dana.. :hi:

petrinjac

Citat: Žorž  u Veljača 10, 2016, 06:50:56
Ibro,kod nas ima da se kupe mali kameni  mlinovi,pravi neka zanatska radnja u južnoj Srbiji,najmanji koji odgovara kućnoj upotrebi mislim da košta oko200 e.Ima motor,redukciju,dva kamena,daju garanciju.Kum se bavi hladno ceđenim uljima pa je hteo da kupi,da melje košticu od grožđa.Izgleda kao oni stari veliki,pričao mi je i od kog kamena se rade žrvnjevi,sve u svemu ozbiljna sprava.Mislim da ih rade u 4veličine. :hi:

mozes li nac i okvacit jos koji detaljniji podatak o mlinovima..
izvoze li te mlinove..?

ibro dirka

Prvo ću probati sa tučkom a ako krene nešto ozbiljnije onda bi se isplatilo i taj mlin uzeti...
Probat ću pola unutra pola van sušit pa ću pratit kako se odvija sušenje...

Žorž

Citat: petrinjac  u Veljača 10, 2016, 14:50:29

mozes li nac i okvacit jos koji detaljniji podatak o mlinovima..izvoze li te mlinove..?

Izvini Petrinjac,nisam registrovao tvoj post.Mogu naravno,zvaću kuma danas da mi prosledi link,znam da imaju svoj sajt,sa fotkama i karakteristikama svih mlinova koje proizvode.Pojma nemam dali izvoze ali ako budeš zainteresovan,naći ćemo rešenje.Ne zaboravi da mi nismo Eu,tako da bi cena bila uvećana,za vašu carinu,PDV i špeditera,no i to je rešivo.Ja ću morati u Slavoniju dosta često,narednih meseci i nije mi problem ni da kupim ni da donesem.Nije frka ni za pare,dogovorićemo.U zamenu prihvatam,lepicu,kulen i Rj silikonce,pa se lepo organizuješ,kako ti odgovara. :icon_thumright:

Rap

Žorž,ljudino!!!  :hi:

Žorž

Za Petrinjca i ostale koje to zanima,kaže moj kum da su ovi najbolji kod nas.Porodica Krumenaker iz Bačkog Petrovog Sela,imaju prehrambeni sertifikat za kamenje,daju garanciju i podršku nakon kupovine,on je kupio od njih.Cena je od 180e pa na gore,zavisi od prečnika kamenja,snage i redukcije motora,njihova adresa sajta je www.mlinovi.rs.E sad kaže mi da dole oko Kragujevca i Trstenika ima još puno likova koji to rade.Jedan od njih je i izvesni Saša Pecić,probaj da ga kucaš,možda je dobar ali o njemu neznam ništa :hi:

Kugla

Žorž kažeš čest ćeš u Slavoniju pa javi se kad dolaziš, jel poslom?

Žorž

Poslom Kugla,problem je što još uvek nisam dobio tačan datum,čekam da mi advokatica javi.Ili kraj mjeseca ili polovinom trećeg.Obznaniću na vreme,pa ako nekom nešto treba,da ponesem.Moram prvo u Osjek pa D.Miholjac(Kapelna) pa par dana Ðakovo i tako par puta :stripii:

Rap

Javi kad si u Ðakovu  :takoje:

Žorž

Dogovoreno,Rap biće mi zadovoljstvo da upoznam i tebe i Kawu i ostale Ðakovčane sa foruma,Tamo imam tetku i seku tako da ću biti par dana :takoje: