VARALICA II .. novi početak

Autor mossi, Lipanj 04, 2020, 19:36:31

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Rap

Mossi,ne trebas li ti ovo sto je dodatak na krmenom djelu da ne dize previse vodu,nije camac al na slici vidis na sta mislim.

mossi

Sad si me bacio u problem ...

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk

silure

Ivan Borojević

Rap

Citat: mossi  u Srpanj 23, 2020, 14:16:52
Citat: mossi  u Srpanj 08, 2020, 23:00:28
Citat: Rap  u Srpanj 08, 2020, 14:39:19
U krmenom djelu? pretpostavljam da ti ne treba cijelom duzinom
Ne prska celom dužinom .. tj što je opterećeniji više prska.

Ne bi smetalo da pokrije 2/3 korita.

Evo tačno to mi fali i treba dodati..
Tada bi se povećao uzgon i eliminisalo prskanje..

Bravo za AluBel!

Ovo sto si zaokruzio nisam jos imao prilike vidjeti.

ZeroCool

nije sto je moj al gledajuci unazad 2god mislim da nisam ni jedan jedini alu camac nasao sa ovakvim dnom

mossi

Ono što ima jovica postoji u varijanti protiv prskanja, ali se i pravi kao plovci mnooogo veći radi povećanja stabilnosti... uglavnom neuspešno.. mislim na ovo drugo.

Ono što sam zapkružio je upravo ono što sam vidjao uglavnom na manjim plastičnim čamcima blagog V korita ili neke njegove kombinacije...

Tu gde dno više nije ravno nego je pod uglom.. pri većim brzinama plus pod većim teretom što je moj sličaj .. korito istiskuje vodu bočno i u krmenom delu praktično uvis.. tako da ta kontra rubna ivica savršeno završava posao.. osim prskanja, povećanog usgona jer vektor sile koja udara u tu ivicu izdiže korito u nekom postotku.. plus.. u zaokretu smanjuje proklizavanje!

Po meni ... nešto što eto jako žalim što nisam stavio od prvog dana... ali nije bilo toliko izraženo sa motorom manje snage.

maverick

Evo ti video mog prvog aluminijskog čamca...imao je isti problem i na samom pocetku snimka se vidi ta cijev koja je zavarena s boka...jednostavno i odlicno rjesenje...čak sam siguran da moze i bez varenja...cijev iznutra uloviti s par pop nitni na bok...

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Trenutno rešavam problem tako što nikoga ne vodim pa mi krma rasterećena...

Rap

Citat: mossi  u Srpanj 24, 2020, 16:24:04
Ono što ima jovica postoji u varijanti protiv prskanja, ali se i pravi kao plovci mnooogo veći radi povećanja stabilnosti... uglavnom neuspešno.. mislim na ovo drugo.

Ono što sam zapkružio je upravo ono što sam vidjao uglavnom na manjim plastičnim čamcima blagog V korita ili neke njegove kombinacije...

Mene zanima koji to model plastikanera ima?! Prvi puta se susrećem pa me zanima.A sto se tice za stabilnost, stavlja se puno niže i na pasare da bi mogle uz jači motor imati veću brzinu.(bez toga njihovo korito ima relativno mali limit bez obzira na snagu motora)

Poslano sa mog BLA-L29 koristeći Tapatalk

mossi

Sad ću da Googlam .. našao sam svojevremeno.. ali nisam snimio fotku...

maverick

Malo plastičnjaka uopce ima takvih problema jer su radjeni bar neki prototipovi pa testiranje pa tek nakon niza godina izradjen je kalup pa pocela serijska proizvodnja...ili je jednostavno netko nekog kopirao...Kod aluminija i nekih experimentalnih gradnji nikad nisi nacisto sto ces dobiti na kraju...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mossi

Evo, svi ovi čamci imaju tu izraženu ivicu, čak i Big Foot ima blagi kontra luk koji odseca vodu i onemogućava prskanje.

maverick

A nisam bas siguran da ta ivica sluzi zbog toga...pogledaj hrpu drugih tabanasa koji nemaju taj rub i nemaju taj prblem prskanja ...I kod tebe se to dogodi u nekom momentu opterecenosti...da je ravno dno ne bi imao nikakvih problema....da je malo siri taj taban ne bih imao takvih problema...

mossi

Taj prelaz sa blagog V na vertikalnu stranicu je direktan.. čist taban dovoljne širine verovatno nema taj problem..

Ali ovde je problem konstruktivno rešiv uz finansijski doping.. par žetona i sve ok.